1. HABERLER

  2. HABER

  3. Oramiral Nusret Güner Çete Arşivinde!
Oramiral Nusret Güner Çete Arşivinde!

Oramiral Nusret Güner Çete Arşivinde!

Askeri Casusluk belgelerinden, Balyoz ve çete davalarına tepki olarak istifa eden Donanma Komutanı Güner’le ilgili notlar çıktı.

26 Ocak 2013 Cumartesi 02:48A+A-

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, kadınları kullanarak askerî belgeleri ele geçiren suç örgütüne yönelik yürüttüğü soruşturma yeni bir boyut kazandı.

Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, çetenin önceki gün istifa ederek emekliye ayrılan Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in kızının odasına gizli kamera yerleştirdiği ileri sürülüyor.

Zaman'ın haberine göre, Güner’in evine giren Astsubay Mustafa Koç’un gizli kamerayı koyduğu, bir süre sonra da kaldırdığı belirtiliyor. Zanlılardan ele geçirilen kamera kayıtlarındaki şu ifadeler ise çetenin çirkin yüzünü ortaya koyuyor: “Nusret Paşa’nın kızı konusunda çok hassas olduğunu unutmayın. Kızının çocukla el ele fotoğrafı bile onu delirtir.”

Askeri Casusluk soruşturması kapsamında, sanıklardan ele geçirilen belgelerde istifa eden Donanma Komutanı Nusret Güner’in kızı konusundaki hassasiyetine dikkat çekilerek, “F. hanımın A.’nın durumundan haberi var, ama paşaya söylemiyor. Nusret Paşa’nın kızı konusunda çok hassas olduğunu unutmayın, kızının çocukla el ele fotoğrafı bile onu delirtir.” deniliyor. Fuhuş ve şantaj yoluyla casusluk yapan çetenin tuttuğu notlardan Nusret Güner’i yakından takip ettiği anlaşılıyor. Oramiral Güner’in, dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile yaptığı görüşme ile Buca’daki askeri birlikte katıldığı konferans ve bazı komutanlarla yaptığı görüşmeler hakkındaki bilgiler de çetenin arşivindeki notlar arasında bulunuyor.

Askeri casusluk çetesiyle ilgili iddianamede örgüt üyelerinden ele geçirilen belgelerde, Ağustos 2012 tarihinde kendi isteğiyle emekli olan Tuğgeneral Hakan Taşkesen ile ilgili bölüm de yer alıyor. Davanın sanıkları arasında yer alan Hakan Taşkesen’in, örgüte çalışan bir kadınla birlikte olduğu öne sürülüyor. Örgüt üyesi kadının Hakan Taşkesen ile ilgili tuttuğu notlarda, “General oldu. Genelde pehlivanın evini kullanıyoruz. Birlikte olduğumuz bir gün, kendisinin ve eşinin pasaportunu unutmuştu. Fotokopisini çektim.” diyor. Taşkesen’den, gizli içerikli toplantılarda ne konuşulduğunu rahatça öğrenebildiğini anlatan çete üyesi kadın, “F-16’ların teknik taktik ve prosedürleri adlı gizli bir pdf dosyasını gösterdi. Kimseye söylemememi ve bu çıkarsa Amerika ile aramızda kriz çıkarabilecek bir belge olduğunu söyledi. Sürekli terfisinden bahsediyor. Mason, lions kulübüyle bağlantılı.” şeklinde not düşüyor.

YAŞ kararlarından bağımsız olarak 2012 yılında TSK’dan istifa eden üç komutandan ikincisi olan ve 15 Ağustos’ta emekliye ayrılan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Kemalettin Gür’ün ismi de örgüt yöneticilerinden Safiye Köten’den çıkan belgelerde yer alıyor. ‘KOMUTANA TAVSİYELER.doc’ isimli belgede, “Ağustos 2011 Yüksek Askeri Şura Amiral Terfilerine Yönelik Komutana Önerilerim” başlığı altında yer alan 8 isim arasında Tümamiral Kemalettin Gür’ün de olduğu görülüyor. Listede, sanık Veysel Kösele ve Amiral Kemalettin Gür’ün yanı sıra 6 albayın da adı geçiyor.

TÜMGENERAL ŞANLI’NIN ADI DA GEÇİYOR

İddianamede ayrıca çetenin ele geçirip bilgi sızdırmak istediği hedeflerinden olan Astsubay Murat D. ile ilgili bölümde, 2009 yılında kendi isteğiyle TSK’dan ayrılan Hava Pilot Tümgeneral Sinan Şanlı’nın da adı bulunuyor. Astsubay Murat D. ile ilgili bölümde, “Görüntüleri geldi. Hava Harp Okulu, Gaziemir, Çiğli ile ilgili ne varsa teslim edecek. Gizli çekimleri getirecek. Zorluk çıkarırsa klasördeki videolardan kendi çıplak görüntüleri fotoğraf çekilerek mail atılacak. Ziya Güler’in bütün ses kayıtlarını getirecek. Murat D., Ziya Güler Paşa’dan, Sinan Şanlı’nın görüntülerini getirecek.” bilgisi yer alıyor. İstifasıyla ilgili o dönemde açıklama yapan Sinan Şanlı, “Kurumumla ilgili bir durum söz konusu değil. Konuyla ilgili farklı spekülasyonlar yapılması, hem şahsımı hem de kurumumu rahatsız etmektedir. Ayrılma nedenim tamamen şahsi gerekçelerle olup başka bir konuyla ilişkilendirilmesi doğru değildir.” demişti.

Nusret Güner’in, Deniz Kuvvetleri komutanı olması bekleniyordu

Ağustos ayında yapılacak Yüksek Askeri Şûra toplantısında teamüller gereği Deniz Kuvvetleri komutanlığına atanması beklenen Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in istifa ettiği öğrenildi. Güner’in kasım ayında istifasını Deniz Kuvvetleri Komutanı Emin Murat Bilgel’e sunduğu, fakat kabul görmediği belirtildi. Daha sonra ise istifa dilekçesinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından işleme konulduğu ifade edildi. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’ndan Güner’in istifasıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in görev süresi 30 Ağustos 2013 tarihinde dolacak. Bilgel’in yerine Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner’in getirilmesi bekleniyordu. Henüz yaş haddini doldurmayan Oramiral Bilgel’in görev süresinin 1 yıl uzatılması ihtimaller arasında. Bir diğer seçenek ise, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu’nun, oramiral rütbesine terfi ederek doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması. Öte yandan Ağustos Şura’sına kadar Güner’in boşalttığı koltuğa bir koramiralin vekalet etmesi bekleniyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT