1. HABERLER

  2. HABER

  3. Ön Rapor: Malezya Uçağı Vurularak Düşürüldü!
Ön Rapor: Malezya Uçağı Vurularak Düşürüldü!

Ön Rapor: Malezya Uçağı Vurularak Düşürüldü!

Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya yolcu uçağıyla ilgili hazırlanan ön rapor çıktı. Raporda, uçağın dışarıdan gelen birden çok nesneyle vurularak düşürüldüğü belirtiliyor.

10 Eylül 2014 Çarşamba 11:06A+A-

Malezya, Ukrayna'da 17 Temmuz'da düşen Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili Hollanda tarafından hazırlanan raporun, havayollarının uçağın düşmesinde teknik veya personel kaynaklı sorumluluğu bulunmadığını gösterdiğini açıkladı.

Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai, ön raporun yayınlanması üzerine yaptığı basın toplantısında, uçağın düştüğü yerin "olay yeri" olması nedeniyle alana dokunulmaması gerektiğini belirterek, Malezya hükümetinin kaza yerine ulaşma çabalarının sürdüğünü kaydetti.

Bulguların, uçağın BUK tipi bir füzeyle vurulduğu şüphelerini güçlendirdiğini belirten Liow, ''Rapor, Malezya havayollarının uçağın düşmesinde teknik veya personel kaynaklı sorumluluğu olmadığını gösteriyor. Bulguların doğrulanması için daha detaylı bir incelemeye ihtiyaç var'' dedi.

Kaza yerinin fotoğraf, radar verileri ve uçağın karakutularından elde edilen bilgileri inceleyen uzmanlar, uçağın parçalanmasına neden olacak teknik bir problemin olmadığını belirtiyor.

AYRINTILI RAPOR 17 TEMMUZ 2015'TE

Hollanda Güvenlik Kurulu tarafından hazırlanan ön raporda, uçağın büyük ihtimalle dışardan gelen birden fazla "yüksek enerjili nesne" tarafından düşürüldüğüne dikkat çekildi. Yüksek enerjili nesne nedeniyle uçağın havada ikiye ayrıldığı belirtilen raporda, uçağın füze tarafından vurulup vurulmadığı belirtilmemesine rağmen bulgularının bu yöndeki iddiaları güçlendirdiği yorumu yapılıyor.

Felaketin sebebini araştıran uluslararası soruşturma heyetine başkanlık eden Hollandalı ekip, düşürülme nedenini açıklarken, "Uçağın ön kısmında görülen zarar, uçağın dışardan birden fazla yüksek enerjili nesne tarafından vurulduğunu gösteriyor. Bu zararın uçağın yapısal bütünlüğünü bozarak havada ikiye ayrılmasına neden olması muhtemel" ifadesini kullandı.

Hollandalı ekibin başkanı Tjibbe Joustra, düşüşe neyin neden olduğunun bilinmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ancak inceleme sonucu ilk bulguların harici sebeplere işaret ettiğini söyledi.

Hollandalı ekip, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında devam eden çatışmalar nedeniyle uçağın düştüğü bölgede inceleme yapılamamasının kendilerini raporu değerlendirme bölümünde ihtiyatlı olmaya ittiğini bildirdi. Uçakta yapısal zararın detaylı incelemesinin devam ettiği, enkazın kaldırılması durumunda adli incelemenin de yapılacağı kaydedildi. Ayrıntılı raporun ise 17 Temmuz 2015 tarihinde açıklanması bekleniyor.

Havacılık güvenliği uzmanı Christopher Yates, delinme izlerinin olduğunu gösteren raporun uçağın füzeyle vurulduğu iddialarıyla tutarlı olduğunu dile getirdi. Yates, ''Çok yüksek hızla hareket eden bir nesne uçağa böyle bir zarar verebilir. Bu da büyük ihtimalle Rus ordusu tarafından geliştirilen orta menzilli BUK füzelerinden biri olabilir. Raporda uçağı vuran nesnenin yerden mi yoksa başka bir uçaktan mı geldiği belirtilmiyor. Ancak o sırada havada bilinen bir askeri uçak olmadığı için büyük ihtimalle yerden geldi'' dedi.

Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz’da düşen Malezya Havayolları’nın Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatlarını kaybedenlerden 196’sı Hollanda vatandaşıydı. Hayatını kaybedenlerin kimliklerini tespit etmek amacıyla Hollandalıların yanı sıra aralarında Avustralya, Almanya, Belçika, İngiltere, Malezya, Endonezya ve Yeni Zelanda’dan uzmanların olduğu yaklaşık 200 kişilik ekip oluşturulmuştu.

Rus yanlısı ayrılıkçılar, uçağı düşürdükleri iddialarını yalanlamış ancak üst düzey bir ayrılıkçı bir füze saldırısından sorumlu olduklarını itiraf etmişti. Kaza sonrasında ise ayrılıkçı gruptan üst düzey bir kişi, Associated Press'e yaptığı açıklamada, uçağın Ukrayna askeri uçağını hedef aldıklarını düşünen ayrılıkçılar ve Rus askeri personeli tarafından vurulduğunu ileri sürmüştü. Ukraynahükümetince kamuoyuna yansıtılan ve ayrılıkçılara ait olduğu belirtilen telefon konuşmaları da uçağın düşürüldüğü iddialarını destekliyor.

 

HABERE YORUM KAT