1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJERYA

  4. Omuzlarında 30 Kilogramla Hem Gezip Hem Dikiyorlar
Omuzlarında 30 Kilogramla Hem Gezip Hem Dikiyorlar

Omuzlarında 30 Kilogramla Hem Gezip Hem Dikiyorlar

Nijerya’da yaklaşık 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinelerini omuzlarında taşıyan gezici terziler, her gün kilometrelerce yol yürüyüp müşteri arayarak ailelerinin geçimlerini sağlıyor.

25 Ocak 2018 Perşembe 16:30A+A-

Nijerya’da müşterilerinin ayağına kadar giden gezici terziler, hızlı ve pratik oldukları için büyük rağbet görüyor.

Gezici terziler, her gün, yaklaşık 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinelerini omuzlarında taşıyarak müşteri bulmak ve evlerine ekmek götürmek için kilometrelerce yol gidiyor.

Bir omuzunda ağır dikiş makinesi, diğer omuzunda da aile geçindirme yükü olan Nijerya’daki binlerce gezici terziden Masa’udu İbrahim, günde ortalama 20 kilometre yürüyerek 17 kişiye bakıyor.

“Müşteri Bulabilmek İçin Kilometrelerce Yol Gidiyorum”

AA muhabirine mesleğini anlatan İbrahim, “Terziliği üvey annemden öğrendim ve yaklaşık 6 yıldır bu işle uğraşıyorum. Lisedeyken, okuldan döndükten sonra üvey annemin yanında oturur, yaptığı işi seyrederdim. Zamanla ben de öğrenmeye başladım.” dedi.

Maddi sıkıntılar nedeniyle liseden sonra okula devam edemeyen terzi İbrahim, farklı işlerde çalışarak dikiş makinesi aldığını söyledi.

Omzunda 30 kilogram ağırlığındaki dikiş makinesiyle her gün yaklaşık 20 kilometre yürüdüğünü dile getiren terzi İbrahim, “Şehir içinde müşteri bulabilmek için kilometrelerce yol gidiyorum. Ancak sipariş aldığım işleri dikerken dinlenebiliyorum.” diye konuştu.

nijerya_gezici_terzi_2.jpg

“Aileme Helal Rızık Götürmek Huzur Veriyor”

İbrahim, tüm ailesine bakmak zorunda olduğunu belirterek “Günde ortalama 3 ya da 6 bin naira (30-60 lira) kazanıyorum. Babam yaşlı ve ben de evin en büyük çocuğu olduğum için 17 kişiye bakmak zorundayım.” ifadelerini kullandı.

Terzi İbrahim, “Güneşin altında ya da yağmurda ağır makinemle çok yürüdüğüm için gerçekten çok yoruluyorum. Ama aileme helal rızık götürmek ve onların mutlu olduğunu görmek bana huzur veriyor.” dedi.

“Daha Ucuz Olduğu İçin İkinci El Kıyafetler Tercih Ediliyor”

İşlerini hızlı yaptıkları ve müşterilerin evlerine kadar gittikleri için tercih edilen gezici terziler, en çok ikinci el kıyafetlerin ölçülerini değiştiriyor.

İbrahim, “Nijerya’da insanlar daha ucuz olduğu için yeni kıyafetler yerine ikinci el kıyafetleri tercih ediyor. Ancak bu elbiseleri alırken her zaman istedikleri bedeni bulamıyorlar, o yüzden biz onu kendi bedenlerine göre ayarlıyoruz. En çok bu tarz işlerden para kazanıyoruz.” diye konuştu.

nijerya_gezici_terzi_3.jpg

“Kazandığımı Çocuklarımın Eğitimine Harcıyorum”

Nijeryalı gezici terzi Shehu Usman Abubakar da kazandığı parayla çocuklarını okuttuğunu söyledi.

Abubakar, “Para biriktirerek dikiş makinesi aldım. Bu iş sayesinde aileme ve çocuklarıma bakıyorum. Ben hiç okula gitmedim. İleride çocuklarım benim gibi olmasın diye bu işten kazandığımı çocuklarımın eğitimine harcıyorum.” ifadelerini kullandı.

Dikiş makinesiyle günde 25-30 kilometre yürüdüğünü dile getiren Abubakar, “En çok hafta sonları para kazanıyoruz çünkü hafta sonu insanlar evde oluyor. En çok çocukların kıyafetlerini dikiyoruz çünkü onların kıyafetleri daha çok yırtılıyor.” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT