1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ölüme terk eden Yunanistan, suçlu Türkiye!
Ölüme terk eden Yunanistan, suçlu Türkiye!

Ölüme terk eden Yunanistan, suçlu Türkiye!

TKP’den yapılan açıklamada Edirne’de donarak ölen göçmenlerden Türkiye sorumlu tutuldu!

04 Şubat 2022 Cuma 11:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye solu birçok konuda olduğu gibi mülteciler konusunda da büyük tutarsızlıklar içinde. Esed ile işbirliği içindeki Türkiye’deki sol-Kemalist organizasyonlar başından beri mülteciler konusunda ikircikli bir tutum takındı. Kimileri doğrudan mültecileri bir yük olarak değerlendirirken kimileri de mültecilerin yaşadıkları mağduriyetler hakkında sessizliği tercih. Çok az sayıda sosyalist mülteci meselesinde elini taşın altına koydu!

Mülteciler konusunda dünyadaki birçok hükümetin aksine sorumluluk almayı tercih eden cari hükümetin eksikliklerini düzeltmeye çalışmak yerine bu meseleyi de ideolojik argümanı olarak kullanan sol yapılar Edirne’de yaşanan son olayı da aynı yere bağladı. Açıklama şöyle:

Edirne Valiliği tarafından dün ve bugün Yunanistan tarafından geri itilen 19 göçmenin donarak öldüğü açıklandı. Şehrimizde gerçekleşen bu katliam AKP’nin ırkçı ve insanlık dışı göçmen politikalarının sonucudur. İnsan hayatına değer vermeyen kapitalizm konu göçmenler olunca daha da vahşileşiyor. Ne yazık ki göçmen katliamları coğrafyamız için yeni bir olgu değil. Savaşların ve emperyalist işgallerin bitmek bilmediği Ortadoğu’da göçmen sorunu uzun süredir mevcut. Görülüyor ki kapitalizm diğer bütün sorunlarda olduğu gibi bu sorunu çözmekten de aciz. Bu katliamın sorumlusu sermaye düzeni ve AKP iktidarıdır. Bu düzen böyle sürdükçe yaşananların tekrarlaması kaçınılmazdır. Hayatını kaybeden tüm göçmenler için derin üzüntümüzü belirtiyor ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

TKP’nin Edirne örgütlenmesi tarafından yapılan açıklamada göçmenlerin donarak can vermesinin sorumlusu olarak “AKP iktidarı” hedef gösterildi. Yunanistan tarafından geri itilen ve Edirne sınırında can veren göçmenler hakkında Yunanistan’a tek kelime etmeyen TKP, Türkiye’yi suçlu ilan etmiş!

TKP kendince suçlu buluyor ama olayın mağdurlarından Suriye uyruklu Enver Yılmaz ise yaşadıklarını gözyaşları içinde şöyle anlattıyor:

"Avrupa'ya gitmek istiyordum. Yunanistan'a geçtik ve askerleri bizi yakaladı. Dövdüler, bu soğuk havada elbiselerimizi çıkardılar. Hapishaneye götürdüler bizi. Orada her taraf ıslaktı, battaniyeler kaldığımız yer ıslaktı, donduk. Kadınlara, çocuklara, herkese kötü davranıyorlar. Bizi o şekilde botlara koyup Türkiye tarafına gönderdiler. Türkiye'den Allah razı olsun. Bize ayakkabı, elbise, yemek verdiler."

Suriye’de de katil Esed’e destek verenlerin mülteci meselesinde hakkaniyetli bir tutum ortaya koymalarını beklemek çok mantıklı olmayacaktır zaten. Donarak can veren mültecilerin suçunu hükümete yükleyip baş sağlığı dileyenler binlerce insan katledilirken üç maymunu oynadılar! Şimdi ise asıl suçluyu görmezden gelmeleri şaşırtıcı değil!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum