1. HABERLER

  2. HABER

  3. Öğrenciler Sütten Zehirlendi
Öğrenciler Sütten Zehirlendi

Öğrenciler Sütten Zehirlendi

"Okul sütü projesi" kapsamında Diyarbakır, Sivas ve Kırıkkale'de dağıtılan sütler zehirlenmeye yol açtı.

02 Mayıs 2012 Çarşamba 12:00A+A-

Diyarbakır'da Milli Eğitim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi ile okullara dağıtıldığı belirtilen sütten içen yaklaşık 150 kadar ilköğretim okulu öğrencisi zehirlenerek müşaade altına alındı. Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılan 10 çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu ancak kusma şikâyetlerinin devam ettiği öğrenildi.

Milli Eğitim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi ile ilköğretim 5'inci sınıfa kadar öğrencilere süt dağıtımına başlandı. İddiaya göre Diyarbakır Hürriyet İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden içen öğrencilerden bazılarında, karın ağrısı, kusma ve ağrı şikâyeti gelince öğrenciler hastanelere kaldırıldı. Diyarbakır Çocuk Hastanesi'ne 10 çocuk kaldırılırken, Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 ekiplerinin koordinesinde okul bahçesinde sağlık merkezi kurarak çocuklara burada müdahale edildi. Yaklaşık 150 öğrencinin dağıtılan sütlerden zehirlendiği ifade edilirken, bazı öğrencilerin ise psikolojik olarak etkilendiği öğrenildi. Çocuk Hastanesi'ndeki 10 çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Doktorlar, sütlerin bekletilmiş olabilme ihtimali üzerinde dururken, Diyarbakır Merkez Laboratuarı yetkilileri sütlerden numune alarak tetkik edecek.

VALİ İDDİALARI YALANLADI

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, okullarda dağıtılan sütten bazı öğrencilerin zehirlendiği iddiasına ilişkin, kentte bu sabah tüm çocuklara süt dağıtıldığını ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşanmadığını söyledi.

Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu'nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ''Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin zehirlendiği'' yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır'da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti. Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

''Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.''

Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü'nün konuyu incelediğini aktardı.

Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

-''Farklı faktörler olabilir''-

Farklı faktörlerin olabileceğini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

''Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.''

Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ''Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır'da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur'' şeklinde konuştu.

Bu arada, Bağlar'daki Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören bazı çocukların ambulanslarla hastaneye götürüldüğü, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

KIRIKKALE'DE ÖĞRENCİLER DAĞITILAN SÜTTEN ZEHİRLENDİ

Kırıkkale'de okullarda dağıtılan sütten 18 öğrencinin zehirlendiği ileri sürüldü. Kırıkkale'de okullarda süt dağıtımına bugün başlanırken, 18 ilköğretim okulu öğrencisinin dağıtılan sütten zehirlendiği iddia edildi. Zehirlenen öğrencilerin Kırıkkale Devlet Hastanesi ile Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldıkları bildirildi. Olayla ilgili açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Vekili Fatma Sönmez, tedbir gereği süt dağıtımının il genelinde durdurulduğunu söyledi. Sönmez, "Şu ana kadar 18 öğrenci hastanelere kaldırıldı. Öğrencilerin ayakta tedavisi sürüyor. Kesin sonuçlar tahlillerden sonra belli olacak" dedi.

SİVAS'TA DA ÖĞRENCİLER ZEHİRLENDİ

Sivas'ta çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, ''Okul Sütü Programı'' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Kentteki bazı ilköğretim okullarında, dağıtılan sütleri içen öğrencilerde, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ortaya çıktı. Öğrenciler, okullara çağrılan ambulanslar ve öğretmenlerin araçlarıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 48, Numune Hastanesi'nde 57 öğrencinin tedavi altına alındığı, Sivas Devlet Hastanesi'nde ise yaklaşık 40 civarında öğrencinin bulunduğu belirtildi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu ve çoğunun ayakta tedavi edildiği öğrenildi. Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de okullara giderek dağıtılan sütlerden numune aldı. Alınan numunelerin incelenmesinin ardından çocukların sütten zehirlenip zehirlenmediğinin tespit edileceği bildirildi.

Edirne'de 30 öğrenci zehirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Okul Sütü Akıl Küpü Projesi" kapsamında Edirne'de dağıtılan sütlerden zehirlendiği öne sürülen 30 öğrenci, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Sabah saatlerinde Yusuf Hoca İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci; mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi şikayetleri ile okul yönetimine başvurdu. 112 ekiplerine haber verilmesi ile okula çok sayıda ambulans sevk edildi. Okulun bahçesinde ağlayarak bekleyen öğrenciler, ambulansla Edirne Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Okul önünde ambulans bekleyen öğrenciler, "Sabah dağıtılan sütlerden içtik, ondan sonra hastalandık" diyerek gözyaşı dökerken, çocuklarının rahatsızlandığını duyan veliler de okula geldi.

ADANA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü “Okul Sütü Programı” kapsamında Adana 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda dağıtılan sütü içtikten sonra rahatsızlanan onlarca öğrenci hastaneye kaldırıldı. 

Merkez Seyhan ilçesi Aydınlar Mahallesi'ndeki 24 Kasım İlköğretim Okulu'nda sütlerin dağıtımından sonra birçok öğrencide mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti olunca okula ambulanslar sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından öğrenciler 10'ar, 15'erli gruplar halinde çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Ambulanslar yetersiz kalınca veliler ile sağlık görevlileri arasında tartışma çıktı. Yaşanan tartışma sırasında çıkan arbede okula gelen polis ekipleri tarafından önlendi. Bu arada öğrenciler gözyaşlarına boğulurken, bazı veliler çocuklarını kucaklarına alıp "Bunun sorumlusu kim?" diyerek tepkisini dile getirdiler.  Süt içmeden önce bir şeylerinin olmadığını söyleyen öğrenciler, "Sütü içtikten sonra bu hale geldik" dedi. 

İHA / AA / STAR

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum