1. HABERLER

  2. HABER

  3. Öcalan’dan BDP’ye 6 Maddelik Talep
Öcalan’dan BDP’ye 6 Maddelik Talep

Öcalan’dan BDP’ye 6 Maddelik Talep

İmralı'da Öcalan ile buluşmaya giden BDP'lilere altı maddelik bir talimat verildiği iddia edildi.

09 Ocak 2013 Çarşamba 11:13A+A-

MİT’le diyalog sonrası, İmralı’da Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata ile görüşen Öcalan’ın 6 maddelik talep ilettiği ortaya çıktı.

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de "Devleti zorlamayacak talepler" diyerek bu altı maddeyi BDP'nin üst yönetimi ile paylaştı.

STAR gazetesinde yer alan habere göre Öcalan'ın Erbil'de örgütle görüşme istediği 6 talebi:

1- Çatışmazlık zemini hazırlanmalı.

2- Anadilde savunmaya yönelik düzenleme çıkarılmalı. 

3- Dördüncü yargı paketinde şiddete bulaşmayanlara tahliye için düzenleme yapılmalı. Ağır hasta olduğunu belgeleyenler bırakılmalı.

4- İmralı ziyaretleri kolaylaştırılmalı. Orta vadede kamuoyu hazır hale gelince ev hapsi gündeme getirilmeli.

5- Kandil'deki PKK yöneticileri ile Erbil'de toplantı yapılarak, bilgilendirme olmalı.

6- PKK'nın kademeli olarak geri çekilmesinin ortamı hazırlanmalı ve silahlı güçlerin ülke dışına çıkması sağlanmalı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi, 3. Ara Dönem 4. Toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Toplantıda, Kürt sorununun çözümünde tek muhatabın Öcalan olduğu vurgusu yapıldı. DTK sonuç bildirgesinde, "Sorun, Öcalan ile yürütülecek diyalog ve müzakerelerle çözülebileceğini net bir şekilde ortaya koymuştur. Devlet 90'lı yıllardan bugüne kadar Sayın Öcalan ile bir dizi temaslarda bulunmuş ancak her defasında bu süreç provokasyonlarla heba edilmiştir."
 


PKK'NIN ÜST KADROSU AVRUPA'YA GÖNDERİLECEK

Yeni Şafak'tan Abdülkadir Selvi'nin iddiasına göre yeni süreç için takvim, 2013 yılı Mayıs ayı: Hem İmralı hem devlet görüşmeleri 'yeni bir süreç' olmaktan ziyade, Habur'un devamı olarak görüyor. Habur'dan önce üzerinde uzlaşma sağlanan konular üzerinden tekrar geçilse de, sil baştan müzakere edilmiyor. Habur'da kalınan yerden devam ediliyor.

İMRALI'YLA BİRLİKTE KANDİL'E

Selvi'ye göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı'da Öcalan'la görüşürken, aynı tarihlerde MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'de görüşmeler yapıyor: 26 Aralık tarihli MGK toplantısından sonra MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'e gidiyor. Kandil'deki görüşmelerde, el sıkışıp anlaşmaya varılmıyor ama ilkesel bazda görüşmeler oluyor. İmralı ve Kandil'deki görüşmelerden sonra bu işin olabilirliği konusunda yeniden bir değerlendirme yapılıp, bir sonraki adım atılıyor.

ÇELİK KADRO AVRUPA'YA

Selvi'nin iddiasına göre İmralı, Kandil ve Ankara üçgeninde üzerinde çalışılan, 'Yol Haritası'na göre, PKK'nın yönetim kadrosunun Avrupa başkentlerinden birine gönderilmesi planlanıyor. Daha önceki süreçte 225 kişiden oluşan yönetim kadrosunun, birkaç Avrupa başkentine dağıtılması üzerinde çalışılıyordu.
1-Geçiş dönemi bitene kadar sayısı 50'yi bulan Kandil'deki çelik kadronun Avrupa'ya gönderilmesi planlanıyor. Ülke henüz belli değil. Ya da belli ama ben bilmiyorum.

2-Kalan diğerlerinin Türkiye'ye dönüp siyaset yapmasının önü açılacak.

GÖZLEM GÜCÜ

Üçüncü aşamada ise alınan kararların uygulamaya konulması için bir, 'Barış gücü' ya da 'Gözlem gücü' oluşturulacak. Bu güç, Türkiye sınırları içindeki PKK'lıların, güven içinde yurtdışına çekilmesini gözetecek. PKK'lıların sınırların dışına çekilmesi sırasında can güvenliğine bir zarar gelmemesi için barış gücü görev yapacak. Onların denetimi altında bu çekilme işlemi sağlanacak. Öcalan'ın yakalandığı 1999'daki çekilmede bu yaşanmıştı. Silahlı militanların sınır dışına çekilmesi sırasında 500 PKK'lı öldürülmüştü. Bu kez aynı şeyin yaşanmasının önüne geçilmek isteniyor. Yol haritası açısından çok önemli bir nokta daha. Silahlı militanların sınır dışına çekilmesi sırasında oluşacak boşluğu korucuların doldurmasına imkan verilmeyecek.

BARIŞ GÜCÜ'NDE PARTİLER YER ALACAK

Türkiye toprakları içindeki silahlı militanların yurtdışına çekilmelerini kontrol etmek üzere kurulması planlanan Barış Gücü'nde şunlar yer alacak: Güvenlik görevlileri, MİT temsilcileri, Siyasi parti temsilcileri.

OSLO'DA DEĞİL, ERBİL'DE

Daha önceki görüşmeler Oslo'da yapılmıştı. Bu kez ise, Barzani'nin ev sahipliğinde Erbil'de yürütülecek.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum