1. HABERLER

  2. HABER

  3. Obama'dan İsrail'e Sınırsız Destek
Obamadan İsraile Sınırsız Destek

Obama'dan İsrail'e Sınırsız Destek

Obama, Beyaz Saray’da görüştüğü Netanyahu’ya İsrail’in güvenliğine verdiği desteğin “kaya kadar sağlam” olduğunu söyledi.

06 Mart 2012 Salı 08:29A+A-

 

Siyonist İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Beyaz Saray’da ABD başkanı Barack Obama ile görüştü. Görüşmede Obama, İsrail ile İran konusunda sürekli işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Kendi devasa nükleer silahlarını unutarak İran’ın nükleer silah edinmesinin “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Obama, ancak ABD’nin bu konuda tüm kapıları açık tuttuğunu ifade etti. Obama ayrıca “ABD her zaman İsrail’in arkasını kollayacak” dedi.

Netanyahu'nun ziyaretinin kritik bir zamana denk geldiğine işaret eden Obama, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli değişimlerin meydana geldiğini söyledi.

Obama, Suriye'de korkunç bir kıyımın, Mısır'da demokratik değişimin devam ettiğine değinerek, "Tüm bunların ortasında, İsrail'de bir demokrasi adası, en büyük müttefiklerimizden biri bulunmakta" dedi.

Söz Konusu İsrail'in Güvenliğiyse Gerisi Teferruattır!

Obama, ABD ile İsrail arasındaki bağların "sarsılmaz", ülkesinin İsrail'in güvenliğine olan bağlarının ise "çok sağlam" olduğunu vurgulayarak, "İsrail'in güvenliği söz konusu olduğunda, ABD İsrail'in her zaman arkasında olacaktır" dedi.

Obama, aralarındaki bu bağın sadece karşılıklı güvenlik çıkarları ve ekonomik çıkarlarını temel almakla kalmadığını, aynı zamanda ortak değerlere ve sahip oldukları halklar arası olağanüstü etkileşime dayandığını belirtti.

Obama, görüşmelerinde bölgesel konular hakkında konuşacaklarını, bölgede barış ve güvenlik umutlarını nasıl artırabilecekleri konusunda Netanyahu'nun fikirlerini dinleyeceğini kaydetti.

İsrail-Filistin meselesinde barışçıl bir çözüme ulaşılması gayretlerini de ele alacaklarını ifade eden Obama, "Şu anki bağlamın ışığında bunu yapmak çok zor ama şunu biliyorum ki Başbakan Netanyahu, bunu başarmak için çalışmaya olan bağlılığını sürdürüyor" diye konuştu.

"NÜKLEER SİLAH SAHİBİ BİR İRAN KABUL EDİLEMEZ"

Görüşmelerinde önemli yer kaplayacak bir gündem maddesinin ise İran olacağına işaret eden Obama, şöyle konuştu: "Birincisi, hepimiz biliyoruz ki İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunan bir ülkenin nükleer silaha sahip olması, İsrail açısından kabul edilemez. Dün vurguladığım gibi İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek ABD'nin de derin çıkarına. Dünyanın en kırılgan bölgelerinden birinde nükleer silahlanma yarışı görmek istemiyoruz. Nükleer silahın teröristlerin eline düşmesi ihtimalini istemiyoruz. Ve terörizme destek veren bir rejimin, nükleer gücü sayesinde daha da agresif davranabileceği ya da dokunulmaz olacağı hissine kapılmasını istemiyoruz.

Bu nedenle İran konusunda gelmiş geçmiş en zarar verici yaptırımları devreye sokmak için büyük bir gayretle çalıştık. Bu meselede diplomatik çözüme imkan veren bir pencerenin hala var olduğuna inanıyoruz. Ancak nihayetinde, İran rejiminin bu yönde hareket etme kararı vermesi gerekiyor. Şu ana kadar böyle bir karar vermediler."

"TÜM SEÇENEKLER MASADA"

Diplomatik alandaki gayretlerini sürdürürlerken yaptırımlar konusundaki baskılarını da artırmaya devam edeceklerine dikkati çeken Obama, "Tüm seçenekleri saklı tutuyorum. Buradaki politikam, kontrol altında tutma politikası olmayacak, İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek şeklinde olacak. Dünkü konuşmamda da belirttiğim gibi, "tüm seçenekler masada" dediğimde, bunda ciddiyim" diye konuştu.

"Bununla birlikte şunu biliyorum ki hem Başbakan Netanyahu hem de ben, bu meseleyi diplomatik yolla çözmeyi istiyoruz" diyen Obama, "Bir askeri operasyonun bedellerini biliyoruz ve hem Amerikan halkına hem de İsrail halkına şu hususta güvence vermek isterim ki düzenli ve yakın istişare içerisindeyiz" ifadesini kullandı.

Obama, sadece bu konuda değil, çok geniş yelpazeye sahip alanlarda iki ülkenin ordusu ve istihbarat birimleri arasındaki koordinasyon ve istişare düzeylerinin daha önce görülmemiş düzeyde olduğunu kaydetti. Obama, bu diyaloğu 2012 yılının zorlu geçeceğini tahmin ettiği aylarında da sürdürmeye niyetli olduğunu vurguladı.

Generallerden Obama’ya: "İran’la savaşa hayır de!"

ABD Başkanı Obama’nın “İsrail’in arkasındayız” mesajının ardından Amerikalı generaller gazete ilanı ile başkanlarına “savaşma” diye seslendi. Obama ise İsrail Başbakanı ile dünkü görüşmesi öncesinde desteği yineledi ama savaş son seçenek dedi.

Amerikalı generaller Washington Post gazetesine verdikleri tam sayfa ilanda, “Sayın Başkan, ABD ordusu dünyadaki en heybetli askeri güçtür. Fakat her meydan okumanın askeri bir çözümü yoktur. Biz ya da müttefiklerimize saldırı olmadıkça, savaş son seçenek olmalıdır. Cesur askerlerimiz sizden onları zorlukla dolu yola göndermeden önce tüm diplomatik ve barışçıl seçenekleri tüketmenizi bekliyor. Nükleer silahlı bir İran’ı önlemek haklı olarak sizin önceliğiniz ve kırmızı çizginiz. Neyse ki, diplomasi henüz tükenmedi ve barışçıl çözüm hala mümkün. Şu anda askeri bir harekat sadece gereksiz değil aynı zamanda hem ABD hem de İsrail için tehlikeli. Sizi İran’la savaş seçeneği baskısına direnmeniz için uyarıyoruz” dediler.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum