1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Obama'dan Hamaney'e "Gizli" Mektup
Obama'dan Hamaney'e "Gizli" Mektup

Obama'dan Hamaney'e "Gizli" Mektup

ABD Başkanı Obama'nın, İran'ın dini lideri Hamaney'e IŞİD'le mücadele ve nükleer müzakerelere ilişkin geçen ay gizli mektup gönderdiği iddia edildi.

06 Kasım 2014 Perşembe 22:12A+A-

Wall Street Journal, ABD’nin resmi yazışmalarına dair bilgisi olan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e Ekim ayının ortasında gizli bir mektup yazdığını iddia etti. Mektupta ayrıntılı olarak Irak ve Suriye’de IŞİD militanlarına karşı savaştaki ortak çıkarlarından bahsediliyor.

Mektup hem IŞİD’le mücadelede destek almayı, hem de Hamaney’i nükleer program anlaşmasına ikna etmeyi hedefliyor. Haber kaynağı, mektupta Obama’nın Hamaney’e, IŞİD konusundaki işbirliğinin büyük oranda İran’ın 24 Kasım’a kadar küresel güçlerle Tahran’ın nükleer programının geleceği konusunda geniş kapsamlı bir anlaşmaya varmasına bağlı olduğunu vurguladığını söylüyor.

Ekim ayında gönderildiği iddia edilen mektup, Obama’nın İran’ın en güçlü siyasi ve dini liderine, 2009’da göreve gelmesinden bu yana yazdığı dördüncü mektup oldu.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ise mektuba ilişkin soruya "Obama'nın gizli mektuplarından bahsedecek konumda değilim" diyerek yanıt verdi. Ülkesinin İran'a karşı tutumunun değişmediğini söyledi. Earnest, iki ülke arasında askeri ya da istihbarat anlamında bir işbirliği olmasa da IŞİD'e karşı savaşta ortaya çıkan ortak çıkar gereği birkaç kez görüşme gerçekleştiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, pazar günü Umman’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile nükleer programı konusunda doğrudan müzakerelere başlayacak.

Aynı kaynağa göre İran, diplomasisinin hassaslığından ötürü Beyaz Saray’ın, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Ortadoğu’daki müttefiklerine Obama’nın Hamaney’e  gönderdiği mektuptan bahsetmedi.

Söz konusu ülkelerin liderleri son haftalarda ABD’nin Tahran’la nükleer konusundaki görüşmelerdeki taleplerini büyük oranda yumuşatmaya hazırlandığına ilişkin endişelerini dile getirdi. Ortadoğu liderleri ABD’yi Tahran ile diplomatik ilişkilerini karanlıkta tutmakla suçladı.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT