1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Obama: "İran'ı Enseleyebiliriz"
Obama: "İran'ı Enseleyebiliriz"

Obama: "İran'ı Enseleyebiliriz"

Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşmanın Tahran yönetimi tarafından ihlal edilmesi durumunda ABD olarak harekete geçebileceklerini belirterek: "Eğer İran aldatırsa onları enseleyebiliriz ve bunu yaparız!" dedi.

06 Ağustos 2015 Perşembe 12:57A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan Üniversitesi’nde İran ile varılan nükleer anlaşmayla ilgili konuştu.

“İran’ın Nükleer Silâh Elde Etmesi ‘Kalıcı’ Olarak Engellendi”

Yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından Tahran yönetimi ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde etmesini "kalıcı" şekilde önlediğine işaret eden Obama: “Anlaşma İran'ın bomba yapmaya giden tüm yollarını ortadan kaldırıyor." ifadesini kullandı.

“İran ile ABD Arasında Bir ‘Sıcaklık’ Oluşmadı”

Obama, söz konusu anlaşmanın İran ile tüm problemlerini çözmediğini belirterek, anlaşmanın Washington ile Tahran arasında "sıcaklık" oluşturmadığını vurguladı. En kritik güvenlik konularından birini çözmesi açısından söz konusu mutabakat için "iyi bir anlaşma" tanımlamasında bulunan Obama, ülkede anlaşmanın, Irak savaşından sonra en önemli dış politika tartışmalarından biri olduğunu da dile getirdi.

“İran’ın Hiçbir Zaman Nükleer Silâh Üretmesine İzin Verilmeyecek”

ABD Başkanı Obama, müzakere sürecince ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Enerji Bakanı Ernest Moniz tarafından yürütülen çabalarla kapsamlı bir anlaşmaya ulaştıklarına değinerek, "Hedeflerimizi içeren kapsamlı bir eylem planına ulaştık. Bu anlaşma altında, İran’ın hiçbir zaman nükleer silah üretebilmesine izin verilmeyecek." diye konuştu.

Obama, nükleer anlaşmayı savunarak, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma, alternatifleri arasında sadece en iyi seçenek değil, aynı zamanda müzakere edilmiş nükleer silahların yayılmasını önleyen en güçlü anlaşma. Güçlü bir anlaşma olmasından dolayı da, İsrail hükümeti haricinde, dünyadaki her ülke açıkça desteklediklerini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi oy birliğiyle destekledi. Silahların kontrolüne ve nükleer silahlara ilişkin uzmanların çoğunluğu destekledi. Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanlar altında çalışmış olan 100'ün üzerinde eski büyükelçiler destekledi."

“İran İtiraz Etse de Etmese de Biz İstediğimiz Zaman Denetleyebileceğiz”

Obama, denetleyicilerin, herhangi bir İran nükleer tesisine önceden bildirimde bulunmadan istedikleri zaman gidemeyeceği eleştirilerinin doğru olmadığını bildirerek: "Gerçek şu ki denetleyiciler İran’ın önemli nükleer tesislerine günlük erişime sahip olacaklar. İran’da herhangi bir noktada bildirilmemiş şüpheli bir yerin denetlenmesi gerekiyorsa, müfettişler, İran itiraz etse de 24 saat gibi kısa süre bir bildirimle erişime sahip olacak." diye konuştu.

“İran’ı Enseleyebiliriz”

Obama: "Sözün özü şu ki, eğer İran aldatırsa onları enseleyebiliriz ve bunu yaparız." diye konuştu.

ABD Kongresi’nin anlaşmayı reddetmesi halinde, ABD'nin elinde Ortadoğu'da diğer bir savaştan başka alternatif kalmayacağını belirten Obama: "Karşı karşıya olduğumuz seçenek, esas olarak diplomasi ile savaş arasında. Belki yarın değil, belki üç ay sonra değil ama yakında." dedi.

HABERE YORUM KAT