1. HABERLER

  2. HABER

  3. O Komutanlara Soruşturma İzni
O Komutanlara Soruşturma İzni

O Komutanlara Soruşturma İzni

HSYK, 19 Ocak’ta Adana’da MİT TIR’larına baskın emrini veren komutanlar hakkında soruşturma izni verdi.

03 Aralık 2014 Çarşamba 11:30A+A-

Telefonlarını dinledikleri MİT görevlilerinin bulunduğu TIR’ları durdurma emri veren ve daha sonraki süreçte “emre itaatsizlikten” görevden alınan Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay ve iki ilçe komutanına HSYK’dan soruşturma izni çıktı. 

MİT mensuplarının önceden cep telefonu, kimlik ve adres bilgilerinin casusluk amacıyla ele geçirilerek, uydurma bir suçla MİT mensuplarının yasa dışı dinlenilmesi ve söz konusu MİT faaliyetinin ayrıntılarını öğrenilmesi sonucu 19 Ocak’ta Adana-Gaziantep otoyolunda Ceyhan ilçesindeki Sirkeli doğu gişelerinde MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin olayla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. 

KOMUTANLAR İÇİN İZİN TALEP EDİLMİŞTİ
HSYK, Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından hazırlanan iddianamede, “mizansen çerçevesinde gerçekleştirilen bir casusluk faaliyeti” olarak belirttiği TIR’ların durdurulması olayına ve subayların yerlerde süründürülmesi skandalına imza atan komutanlarla ilgili soruşturma izni verdi. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Adana ve Ankara Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüklerinde görevli 13 kişinin yargılandığı davada, Adana İl Jandarma Komutanı olan Özkan Çokay, Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Erdal Yılmaz, Pozantı İlçe Jandarma Komutanı Ufuk Yörük hakkında Hakimler Savcılar Kanunu’na tabi olmaları nedeniyle HSYK’dan izin istenmişti. En üst kolluk amirleri hakkında araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yapan HSYK, gerekli incelemelerin ardından söz konusu 3 isimle ilgili soruşturma iznini verdi. 

ESKİ KURUL KARAR VEREMEMİŞ
İçinde “terör örgütü”ne ait patlayıcı bulunduğu iddiasıyla MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin hazırlanan iddianame, 15 Mayıs 2014 tarihinde kabul edildi. İddianamede, komutanlarla ilgili HSYK’dan soruşturma izninin alınmasına da yer verildi. Ancak iddianame kabul edildiği tarih olan 15 Mayıs’tanbu yana, eski HSYK’nın söz konusu komutanlarla ilgili soruşturma iznini vermediği ortaya çıktı. 

BASKIN EMRİNİ VERMİŞTİ
MİT TIR’larının kanunsuz bir şekilde aranması olayının üstündeki sis perdesi aralandıktan sonra MİT’e ait TIR’larla ilgili Adana 156 Jandarma hattına yapılan ihbarın saatler öncesinde Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay’ın Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı’ın evinde bir araya geldikleri ortaya çıkmıştı. Olay günü nöbetçi olmadığı belirlenen Albay Çokay’ın savcı ile görüştükten sonra operasyonu koordine etmek üzere savcılığa geldiği ve arama talimatı yazdırdığı tespit edilmişti. 

EMRE İTAATSİZLİKTEN GÖREVDEN ALINMIŞTI
MİT TIR’larına baskın emri veren Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay, bölgeye gönderilen Jandarma Genel KomutanlığI’na bağlı müfettişlerin hazırladığı rapor doğrultusunda ‘emre itaatsizlikten’ ötürü görevden alınmıştı.

MİT’e ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede “Söz konusu mizansen ve operasyonun amacının Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır” tespitine yer verilmişti. 

 

HABERE YORUM KAT