1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nusra Cephesi "Terör" Listesinden Çıkarıldı mı?
Nusra Cephesi "Terör" Listesinden Çıkarıldı mı?

Nusra Cephesi "Terör" Listesinden Çıkarıldı mı?

Hükümetin, Bakanlar Kurulu kararı ile Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan direniş grubu Nusra Cephesini "terör" listesinden çıkardığı iddia edildi. Ancak Dışişleri iddiayı yalanladı.

18 Haziran 2014 Çarşamba 10:33A+A-

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Suriye'de Eylül 2011 tarihinde kurulmuş olan El Nusra (Nusret Cephesi) ve bağlı örgütlerin “terör” listesinden çıkarıldığı iddia edildi. Haberlerde Bakanlar Kurulunun El Nusra ve bağlı örgütlerin “terör” listesinden çıkarılmasına dönük kararı, 16 Haziran günü yapılan toplantıda aldığı da yazıldı.

Hükümet kararına ekli 2 sayılı listedeki güncellemede, Al-Nusrah Front, Jabhet al-Nusrah, Jabhet al-Nusrah, The Victory Front adlı örgütlere yer verilmedi. Eski listenin son sırasındaki Islamic State in Iraq and the Levant (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) ise yeni listenin de son sırasında yer aldı.

Liste Sadece Irak'la İlgili Bir Güncelleme

Ancak yayınlanan yeni listenin Irak’la ilgili olduğu ve Birleşmiş Milletlerin Irak'ta El Kaide listesinde yaptığı güncellemeye uyum niteliğinde olduğu, Suriye’deki Nusra’nın bağımsız bir örgüt olarak hâlâ “terör” listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Nusra Cephesinin hâlâ BM’de “terör” listesinde yer aldığı ve BM'ye bağlı Türkiye'nin de bu listeden Nusra'yı çıkarmadığı ifade edildi.

DIŞİŞLERİ YETKİLERİNDEN AÇIKLAMA

Yapılan haberler üzerine Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Nusra Cephesi'nin halen “terör” listesinde yer aldığını, “El Kaide'ye bağlı terör örgütleri” listesinde bir düzenleme yapıldığını bildirdi.

Suriye'deki en büyük gruplarından biri olan El Nusra, El Kaide'ye bağlılığıyla biliniyor. IŞİD lideri Bağdadi’nin Nusra Cephesini IŞİD ile birleştirdiğini beyan eden açıklamasına Nusra lideri tepki göstermiş ve kabul etmemişti. Nusra’nın 5 bin ila 18 bin arasında değişen bir silahlı güce sahip olduğu ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum