1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nükleer Müzakerelerde Anlaşamadılar
Nükleer Müzakerelerde Anlaşamadılar

Nükleer Müzakerelerde Anlaşamadılar

ABD Dışişeri Bakanı Kerry, 5+1 ülkeleri ile İran arasında büyük anlaşmazlıklar var, açıklamasında bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'ye göre ise Batı'nın, İran'ın nükleer programının sadece barışçıl amaçlarla kullanılacağına emin olması gerekiyor

14 Temmuz 2014 Pazartesi 16:43A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile Tahran yönetimi arasında Viyana'da devam eden nükleer müzakerelerde büyük anlaşmazlıklar yaşandığını söyledi. Kaynaklar, İran ile altı ülke arasında gerçekleşen nükleer müzakerelerin, sonuç günü olan 20 Temmuz'da bitmeyeceğini duyuruyor. Pazar günü Viyana’da görüşen taraflar bir anlaşmaya varamadı. Görüşmeler bugün de sürecek.

Avusturya devlet televizyonunun haberine göre, Kerry, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakereler kapsamında Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarının düzenleyecekleri toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "5+1 ülkeleri ile İran arasında büyük anlaşmazlıklar var" dedi. Kerry, 20 Temmuz'da nihai anlaşmaya varılması için çalışmanın önemine de işaret etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise yaptığı açıklamada, ağır su reaktörü Arak ve uranyumun zenginleştirilmesi konularında anlaşmazlıklar olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de tarafların tavırlarında hızlı bir değişimin yaşanmasının olası olmadığına işaret ederek müzakerelerde yol katetmek için bütün seçenekleri değerlendirmek istediklerini söyledi. Hague, "İran'ın nükleer programının sadece barışçıl amaçlarla kullanılacağına emin olmamız gerekiyor" diye konuştu.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar nihai bir anlaşma sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tarihe kadar bir anlaşma sağlanamaması durumunda, müzakereler 6 ay daha uzatılabilecek.

İngiltere, Fransa, Almanya , Çin, Rusya ve ABD ’nin İran’la müzakere ettiği görüşmelerde, tarafların nükleer kapasite istekleri uyuşmuyor. Toplantıya katılan Batılılara göre, İran’ın talepleri kabul edilemez.

Müzakerelere Çin ve Rusya daha alt kademe yetkililerini gönderirken, bu durum sonuç gününün 20 Temmuz’u aşacağının bir sinyali olarak algılandı. Öte yandan, Kerry'nin İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif'le baş başa görüşme yapacağı da bilgiler arasında. 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT