1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. 'Nükleer Güçler Bilim ve Teknoloji Tekeli İstiyor'
'Nükleer Güçler Bilim ve Teknoloji Tekeli İstiyor'

'Nükleer Güçler Bilim ve Teknoloji Tekeli İstiyor'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, BM’nin 4. yaptırım paketine meydan okurken ABD Başkanı Barack Obama’yı diyalog sözüne ihanet etmek, nükleer güçleri bilim ve teknolojiyi tekeline almak, BM Güvenlik Konseyi’ni de ABD’nin aleti olmakla suçladı.

12 Haziran 2010 Cumartesi 18:11A+A-

Çin'in ticari başkenti Şanghay'da düzenlenen Expo 2010 Dünya Fuarı'nda İran Günü etkinliğine katılan Ahmedinecad, yaptırım kararına "Hukuki değerden yoksun" deyip Washington'ın BM Güvenlik Konseyi üyelerine baskı yapıp gözdağı verdiğini savundu. Ahmedinecad, "Hep söyledik, BM Güvenlik Konseyi ABD'nin elinde bir alet. Demokratik değil, diktatörün aleti. Nükleer bombaları olan beş güç veto hakkına sahip. Nükleer enerjiyi, bilim ve teknolojiyi kendi tekellerinde tutmak istiyorlar. Bazıları yıkıcı bombaları da kullandı ama başkalarının nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmasına engel oluyorlar" dedi.

'Bush'la aynı yolda'

Obama'nın yaptırım dayatarak yanlış yola girdiğini belirten Ahmedinecad, "Sanırım büyük hata yaptı. Bu kararın bir etkisinin olmadığını biliyor. Çok yakında doğru tercih yapmadığını ve İran halkıyla dostane ilişkilerin yolunu kapattığını anlayacak" diye yüklendi. İran lideri, "İran'ın nükleer programı sadece bir bahane; Amerikan hümümeti bütün bir Ortadoğu'yu yutmaya çalışıyor. Bu bahaneyle bütün dünyayı kontrol etmeye çalışıyor ve İran buna izin vermeyecek" diye konuştu. Obama'nın eski Başkan George W. Bush'un tek taraflı politikasını bitirme sözünü tutmayıp kabadayılığı sürdürdüğünü savunan Ahmedinecad "Şimdi Bush'la aynı yolda, bu değişim modelinin sonu" ifadelerini kullandı. Ahmedinecad, Batılı güçlerin yaptırımların İran'ı müzakerelere zorlayacağı ve diyalog kapısının açık olduğu savına da "Düşmanlık atmosferinde diyaloğun bir anlamı yok. Diyalog ancak dostluk ikliminde olur" yanıtını verdi.

Pekin'in yaptırımlara Rusya ile birlikte sulandırarak destek vermesini de umursamayıp suçu Washington'a yıkmayı tercih eden Ahmedinecad şöyle konuştu: "Çinle çok güzel ilişkilere sahibiz ve ilişkileri zayfılatmak için neden yok. Ana problem ABD, diğerleriyle sorunumuz yok. Daha iyi bir dünya kurmak istiyoruz. İnsanoğlunun en eski medeniyetlerine sahip Çin ve İran, bu hayali gerçekleştirmek için yan yana durabilir."

Ahmedinecad, yaptırım kararına misilleme olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetçilerin kapıdışı edilmesi seçeneğini "İran'dan ayrılmaları için neden yok. Barışçıl nükleer programımızla ilgili sıkıntımız yok" diyerek dışladı. İran lideri Batı'nın İsrail'e desteğine de "Siyonist rejimi nükleer silahlarla donatıyorlar ve bütün suistimallerini görmezden geliyorlar. ABD nükleer silahlara karşı değil çünkü bölgede nükleer bombaları olan Siyonist bir rejim var" sözleriyle çattı. (Radikal)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT