1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Nükleer Anlaşma Ortadoğu Güvenliğini Tehdit Ediyor"
"Nükleer Anlaşma Ortadoğu Güvenliğini Tehdit Ediyor"

"Nükleer Anlaşma Ortadoğu Güvenliğini Tehdit Ediyor"

Halep Devrimciler Birliği Başkanı Ebu Salih, İran ile yapılan anlaşmanın, "Ortadoğu güvenliğini tehdit ettiğini" belirtti.

20 Temmuz 2015 Pazartesi 16:24A+A-
Suriye'de halk ve sivil toplum kuruluşlarının, İran'ın çıkarlarına hizmet edeceği gerekçesiyle İran ve 5+1 grubu arasında nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasından endişeli olduğu belirtildi.
 
Bölgedeki 20 STK'nın bir araya gelerek kurduğu Halep Devrimciler Birliği Başkanı Ahmed Ebu Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasına ilişkin endişelerini dile getirerek, "Nükleer anlaşma, İran'ın Suriye halkını öldürmeye devam etmesinin yeşil ışığıdır. Ayrıca İran üzerindeki ambargonun kalkması da bu ülkenin Suriye rejimine desteğinin artmasına imkan sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.
 
İran ile yapılan anlaşmanın, "Ortadoğu güvenliğini tehdit ettiğini" belirten Ebu Salih, "Nükleer anlaşma, olumsuz ve zararlı olup Ortadoğu ile Körfez emniyetini tehdit etmesinin yanı sıra İran'ın 'Şii Hilali' projesine katkı sağlıyor" dedi.
 
Halep Devrimciler Birliği üyesi Hişam Sekif ise İran'ın nükleer anlaşmada kaybettiği birçok şeyin yanında "basit bazı diplomatik zaferler elde ettiğini" dile getirerek, "Anlaşma gereği zenginleştirilmiş uranyumun bulunduğu sanılan merkezlerin müfettişler tarafından incelenmesiyle, İran'ın egemenliği ihlal edilmiş olacak" ifadesini kullandı.
 
Suriyeli aktivist Ala Vahid de "Nükleer müzakerelerde varılan anlaşma, İran'a bölgedeki rolü için verilen bir ödüldür. İran'ın nükleer dosyası üzerindeki anlaşma, ABD, İsrail, İran ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki ortak çıkarları yansıtıyor" diye konuştu.
 
Halep'in El-Ensari Mahallesi sakinlerinden Mahmud Şerifi ise nükleer anlaşmanın, Suriye üzerinden yeni bir pazarlığa yol açmasından endişe duyduklarını dile getirerek, "Çünkü Suriye rejimine ait medya, İran'ın nükleer anlaşmasını kutlamaya devam ediyor" dedi.
 
Suriye devlet televizyonunun ABD Başkanı Barack Obama'nın nükleer anlaşmaya ilişkin konuşmasının tamamını yayınladığını hatırlatan Şerifi, "Suriye rejimine düşman olan Obama, bir anda dost oldu" ifadesini kullandı.
 
(AA)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum