1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Noel Baba" Komutanı Balyozcu Çıktı!
"Noel Baba" Komutanı Balyozcu Çıktı!

"Noel Baba" Komutanı Balyozcu Çıktı!

1999'da Bandırma Cezaevi'ne yapılan 'Noel Baba Operasyonu'yla ilgili başka bir detay daha ortaya çıktı.

16 Aralık 2013 Pazartesi 21:51A+A-

YENİ ŞAFAK

28 Şubat sürecinde henüz 14 yaşındayken tutuklanıp idamla yargılanan ve yaklaşık 10 yıl cezaevinde yattıktan sonra iki yıl önce şartlı salıverilen Yakup Köse davasıyla ilgili detay ortaya çıktı.

1999'da Bandırma Cezaevi'nde kaldığı sırada Köse'nin 'askere karşı isyan' ve 'yangın çıkarma' iddialarıyla tutuklanmasına neden olan olayda, operasyonu düzenleyen Bandırma Garnizon Komutanı Tuğgeneral Korcan Polatsu'nun, Muvazzaf Hava Korgeneral rütbesiyle Balyoz davası kapsamında 18 yıl hapis cezası alan komutan olduğu ortaya çıktı.

Balyoz davası kapsamında 'çekirdek kadro' içinde gösterilerek 18 yıl hapis cezası alan Muvazzaf Hava Korgeneral Korcan Pulatsü'nün 1999'daki 'Noel Baba Operasyonu' sırasında Tuğgeneral rütbesiyle Bandırma Garnizon komutanı olarak operasyonu yürüttüğü ortaya çıktı. 2000'de yapılan 'Hayata Dönüş' operasyonu öncesinde Aralık 1999'da yapılan ve 'dindar' tutuklu ve mahkûmlara yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili dava devam ederken, yeni detay 25 Aralık'ta yapılacak olan davanın karar duruşmasını da etkileyebilir.

28 Şubat sürecinde henüz 14 yaşındayken 'İBDA-C üyesi' olmakla suçlanıp, tutuklanarak Bandırma Cezaevi'ne konulan Yakup Köse, Bandırma Garnizon Komutanı Tuğgeneral Korcan Pulatsü'nün yönettiği ve F tipi cezaevlerine nakli için yapılan Noel Baba operasyonu sonrasında 'askere karşı isyan' ve 'yangın çıkarma' iddiasıyla suçlanmıştı. 'İrticai eylemlerde bulunduğu' iddiasıyla 14 yaşında idam cezası alan Köse, idam hükmünün bozulması sonrasında 19 yıl hapis cezası almış ve 2005'te şartlı salıverilmişti. Yakup Köse'nin Yargıtay'da görülen davası 25 Aralık'a ertelendi. Yargıtay, dosyayı onaylarsa Köse, 7 ila 11 yıl süreyle daha hapis yatacak.

'Noel Baba' olan operasyonda 1 kişi hayatını kaybetmiş 10 kişi de yaralanmıştı. Koğuştaki mescidi kaldırmaya çalışan jandarmaya karşı direnen mahkûmlara cezaevi çatısından Molotof kokteyli ve biber gazı atılarak etkisiz hale getirildikten sonra G3 marka silahlar ile ateş açılmıştı. Mahkûmlardan Hasan Meriç birden fazla kurşun yarasıyla yaşanan olaylarda öldürülmüştü. 14 yaşında idam cezası alan Yakup Köse'nin cezaevinde bulunduğu ve kolunun askerler tarafından kırıldığı olaylarda mahkûmlar daha sonra zorla başka cezaevlerine dağıtılmıştı.

Olayın olduğu bölgeye bakan Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Korcan Polatsu cezaevine gelerek olayları bizzat yönettiği dönemin gazetelerine de yansımıştı.

Ortaya çıkan yeni detay halan devam eden ve 25 Aralık'ta karar duruşması görülecek 'Noel Baba Operasyonu' davasında yargılanan 33 kişinin kaderini belirleyecek.

BALYOZ DAVASINDA NEYLE SUÇLANDI

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda ele geçirilen belgeler sonrasında başlatılan 'Balyoz Davası' kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın Oraj Plan emirleri Hava Harp Akademisi Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü'ye gönderdiği tespit edilmişti.

2011 Yüksek Askeri Şûra'da orgeneral olmayı bekleyen 1'inci Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün terfisi Balyoz soruşturması kapsamında 2011'de tutuklandığı için durdurulmuştu. Son olarak Mahkeme Balyoz Darbe Planı'nın çekirdek kadrosu olduğu iddia edilen sanıkların çoğunluğunu oluşturduğu 78 sanık hakkında, 18'er yıl hapis cezası verirken, Pulatsü hakkında da indirimsiz olarak 18 yıl hapis cezası vermişti.

 

HABERE YORUM KAT