1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJERYA

  4. Nijerya Askerleri Onlarca Sivili Katletti
Nijerya Askerleri Onlarca Sivili Katletti

Nijerya Askerleri Onlarca Sivili Katletti

Nijerya askerleri Müslüman mahallesine düzenledikleri saldırıda 30'u aşkın sivili katletti.

09 Ekim 2012 Salı 12:09A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bir askeri subayın öldürülmesinden sonra Nijerya askerleri 30’dan fazla kişiyi katletti. Öldürmeler güvenlik güçlerinin tacizlerinden bıkmış bölge halkını öfkelendirdi.

Haber ajanslarının bildirdiğine göre Nijerya askeri birlikleri ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bir askerin öldürülmesinden sonra harekete geçerek 30’dan fazla sivili katletti.

Associated Press’e göre Maiduguri şehrinin güvenlik gücü olan askerler Pazartesi günü Boko Haram’a ait bir mescide saldırı gerçekleştirdi.

Gerçekleşen öldürmeler zaten güvenlik gerekçesi ile uygulanan birçok kontrolden ve tacizden dolayı yabancılaştırılan halkı öfkelendirdi. Güvenlik güçlerinin tacizleri ve tehditleri Boko Haram’ın eylemlerini arttırmakta.

Muhabirler Müslüman çoğunluğun bulunduğu kuzey bölgesinde yoğunlaşan saldırılarda gruplara ait herhangi bir silah veya delil göremediklerini belirttiler.

Bölgede görev yapan ve ismini açıklamayan bir asker; saldırının pazartesi günü erken saatlerde gerçekleşen ve bir askeri subayın ölümüne sebep olan bombalama eylemine karşı düzenlendiğini bildirdi.

“Subayımızı Öldürdüler, Başka Seçeneğimiz Yoktu!”

Başkent Abuja’dan Al Jazeera muhabiri Yvonne Ndege’nin askeri sözcünün açıklamasından yaptığı alıntıya göre askeri sözcü şunları ifade etti: “Silahlı devriye gezen askeri aracımıza bir saldırı gerçekleştirildi ve 2 veya 4 askerimiz öldürüldü”

“Sözcü kesin rakamlar telaffuz etmedi. Yaralıların olduğu ve kesin ölü sayısını bilmediklerini ifade etti.”

Evler Yakıldı

AP muhabirlerine göre 50 ev ve iş yeri askerler tarafından ateşe verildi.

Maiguduri şehrinde Nijerya Birleşik Muhabiler (NUJ) ofisine yakın çevrede bulunan ev ve iş yerlerine askerler saldırı silahları ve ağır silahların monte edildiği personel taşıyıcılarla saldırdılar.

Askerler ağır makineli silahlarla halka ait araçları imha ettiler. Evlerin çatılarını ateşe verdiler. Dükkanları yerle bir ettiler.

Borno devleti milletvekiline eşlik eden muhabir Zanna Umar Mustapha; “Eyaletin resmi görevlileri öldürmeler hakkında herhangi bir inceleme yapmamızı engelledi. Konvoyumuzun durmasına izin vermedi. Hatta herhangi bir fotoğraf çekimine de izin vermediler.”

Yargısız İnfazlar Vakay-ı Adiyeden

Nijerya askeri güçleri Boko Haram’a karşı yürüttükleri takip operasyonlarında “yargısız infaz”lar gerçekleştiriyor.

Askeri güçler sürekli olarak Boko Haram’ın yaptığı eylemlerde onlarca kişinin öldüğünü iddia etmektedir. Ancak bu bilgilerin hiçbiri  bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmamaktadır.

Askeri güçler ayrıca operasyonlar sırasında kendilerinin sebep olduğu kayıpları da önemsiz göstermeye çalışıyorlar.

------

El-Cezire'den çeviren: Mehmet Suyuti Dindar

 

HABERE YORUM KAT