1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nevruz Yasağı Çatışmalara ve Bir Ölüme Yol Açtı
Nevruz Yasağı Çatışmalara ve Bir Ölüme Yol Açtı

Nevruz Yasağı Çatışmalara ve Bir Ölüme Yol Açtı

BDP’liler tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları birçok yerde çatışmalı geçti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bir kişi hayatını kaybetti.

19 Mart 2012 Pazartesi 17:48A+A-

Nevruz yasağı ölüm getirdi. Kutlamaların yasaklanmasına aldırmayan BDP’lilere polisin müdahalesi sert olunca bir kişi hayatını kaybetti.

İstanbul polisi Nevruz dolayısıyla olağanüstü önlemler aldı. Kazlıçeşme’deki Nevruz etkinliğine katılan BDP yöneticisi, gazdan etkilenerek hayatını kaybetti. BDP Arnavutköy İlçe yöneticisi olan Hacı Zengin’in astım hastası olduğu ve yoğun gaz dolayısıyla yaşadığı nefes darlığının ölümüne sebebiyet verdiği belirtildi.

İstanbul Valiliği’nin yasakladığı kutlamaları yapmakta ısrarcı davranan kalabalık ile polis arasında çatışma yaşandı. Topkapı, Alibeyköy, Zeytinburnu, Demirkapı birçok bölgede çatışmalar yaşandı. Bu arada göstericiler kamu bina ve araçlarına zarar verdiler. İETT araçlarını taşlayan ve durakları yakan göstericilere polis gaz bombaları ve gözaltıyla karşılık verdi.

zeytinburnunda_nevruz_2012_newroz1.jpg

KAZLIÇEŞME YASAĞI ÇATIŞMALARI TIRMANDIRDI

Nevruz kutlamaları için Kazlıçeşme Meydanı’na çıkmak isteyen, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis izin vermedi. Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan kalabalıkla polis arasındaki çatışma ortalığı savaş alanına çevirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gösteriler sırasında 106 kişinin gözaltına alındığını söyleyerek “Bunların Nevruz kutlamalarının, Nevruz şenliği ile ilgisi yoktur. Bunlar, güvenlik güçleri ile çatışma arzusundadır” dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ve Sırrı Sakık’ın da aralarında olduğu gruba polis Kazlıçeşme Meydanı’nın girişinde müdahale etti. Burada Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı’na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsaade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, kalabalığın gelmesine izin verilmesini talep etti. Polis buradaki gruba müdahale etti.

Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan 300-400 kişilik grup ise Zeytinburnu’na doğru yürümek istedi. Polis, müdahale ederek grubu dağıttı. Bazı çam ağaçları da molotoflar nedeniyle tutuştu. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi. Beyoğlu’ndan Kazlıçeşme’ye gitmek isteyen gruplara polis izin vermedi.

BDP’LİLERE SALDIRI

Öte yandan Zeytinburnu-Topkapı civarında sivil bir grup tarafından saldırıya uğrayan BDP’lilerden Fatih Altuntaş ve Fırat Aytıç adlı iki kişi ciddi bir şekilde yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

39 OTOBÜS HASAR GÖRDÜ

İstanbul'da Nevruz gösterileri sırasında eylemcilerin İETT araçlarına ve duraklara verdiği zararın 1 milyon TL olduğu açıklandı.

Hasarın boyutları konusunda yazılı açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün eylem sebebiyle otobüs güzergahlarında değişiklik yapıldığını bildirdi.

Olaylar sırasında 14'ü metrobüs hattında olmak üzere diğer hatlarla birlikte 39 otobüse göstericilerin büyük hasar verdiği kaydedildi.

Açıklamada hasarın boyutu şöyle ifade edildi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü'ne ait çocuklar için trafik eğitim otobüsüne yakılarak hasar verildi. Metrobüs hattında 5 adet iade validatörü akbil cihazı, güvenlik monosu, 1 adet raket camı, 42 adet üst geçitte ve üst geçit rampasında bulunan korkuluk camları, E-5 üzeri karşılıklı otobüs durağı camları göstericiler tarafından kırıldı.

Yenikapı'dan Zeytinburnu sahile kadar olan hatta ise 42 otobüs durağı göstericiler tarafından parçalandı. Hafif tramvay hattında ise 6 tramvay aracına göstericiler tarafından hasar verildi. Vagonların çok sayıda camı karıldı. Çok sayıda jeton satış makinesi ve turnikeler kullanılamaz hale geldi. Hafif tramvay hattında ilk belirlemeleri göre 250 bin TL işletme gideri, 200 bin TL ise maddi hasar tespit edildi. Yakılan otobüsün bedeli: 30 bin TL, servise çıkamayan araçlarımızın işletme kaybı: 126 bin TL, zarar gören araçlarımızın malzeme ve işçilik bedeli: 74 bin 445 TL toplam: 230 bin 445 TL, duraklara verilen hasarın maliyeti 168 bin olarak hesaplandı. İstanbul'da toplu ulaşıma verilen maddi zararın genel toplamı ise; yaklaşık bir milyon 80 bin TL olarak tespit edildi."

diyarbakirda-nevruz-newroz-2012.jpg

DİYARBAKIR’DA 9 GÖZALTI

Diyarbakır'da Nevruz kutlamalarıyla ilgili olarak 9 kişi gözaltına alındı.

Polise taş, molotof ve havai fişek attıkları gerekçesiyle gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri devam ediyor. Öte yandan, Nevruz alanında yakılan GSM araçlarıyla ilgili olarak inceleme başlatıldı. Yetkililer, itfaiyenin olayda ihmalinin olup olmadığını araştırıyor.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum