1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Netanyahu’dan BM'de Filistin'siz harita
Netanyahu’dan BM'de Filistin'siz harita

Netanyahu’dan BM'de Filistin'siz harita

Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’in olmadığı bir harita sundu

23 Eylül 2023 Cumartesi 10:00A+A-

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin’in olmadığı bir harita sunarken, “İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki barışın tarihi bir eşikte olduğuna inanıyorum” dedi.

Netanyahu, yeni bir barış çağının başlangıcının müjdelendiğini ifade ederken, Filistinlilerin bu harekete karşı çıkmamaları gerektiğini savundu. Böyle bir barışın Arap-İsrail çatışmalarının bitmesine katkı sağlayacağını belirten Netanyahu, “Diğer Arap devletlerini de İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye teşvik edecektir" dedi.

"FİLİSTİNLİLERE VETO HAKKI VERMEMELİYİZ"
Filistin lideri Mahmud Abbas'ın dünkü BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, “Ortadoğu'da Filistin devleti olmadan barış olamayacağı” yönündeki ifadesini kesin bir şekilde reddeden İsrail Başbakanı Netanyahu, “Filistinlilere Arap ülkeleriyle yapılacak barış anlaşmalarını veto hakkı vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun konuşması sırasında kurula sunduğu harita dikkat çekti. Filistin’in olmadığı haritada işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi İsrail’in bir parçası olarak görüldü.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Netanyahu'nun, "Filistinlilerin, Tel Aviv'in Arap ülkeleriyle yapacağı barış anlaşmalarında veto hakkı bulunmadığı" yönündeki açıklamalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Ebu Rudeyne'nin açıklamaları Filistin resmi ajansı WAFA'da yer aldı.

"Filistin halkının rızası olmadan, uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi doğrultusundaki talepleri gerçekleşmeden bölgede barış ve istikrar olmayacak." ifadesini kullanan Ebu Rudeyne, Filistin'in resmi tutumunun bu olduğunu, bundan geri adım atılmayacağını, aksini düşünenlerin ise hata ettiğini ifade etti.

"Barış Filistin'le başlar. İstikrar, Filistin halkının meşru ulusal haklarını elde etmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurmasıyla sağlanır. O olmadan bölgede barış, güvenlik ve istikrar olmaz." diyen Ebu Rudeyne, Filistin halkının ulusal ilkelerinden sapmayacağını, topraklarına ve kutsallarına bağlı kalacağını; işgalin ise ne kadar sürerse sürsün bir gün biteceğini vurguladı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum