1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Netanyahu: Mısır'la İlişkiler Bitmiştir
Netanyahu: Mısırla İlişkiler Bitmiştir

Netanyahu: Mısır'la İlişkiler Bitmiştir

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu artık İsrail ve Mısır arasında eskisi ilişkilerin söz konusu olamayacağını vurguladı.

29 Kasım 2011 Salı 15:40A+A-

 İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu artık İsrail ve Mısır arasında eskisi gibi sıcak ve samimi ilişkilerin söz konusu olamayacağını, ancak buna karşın barış anlaşmasını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Mısır’daki kiliseler ise İslamcıların başa geleceği korkusundan Kıbtilere ‘göç vizesi’ dağıtıyor. Şu ana kadar göç talebinde bulunan Kıbti sayısı yarım milyonu buldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, geçen dönemlerde İsrail ile Mısır’ın arasını bağlayan sıcak, samimi ve güçlü ilişkilerin artık tamamen sona erdiğini açıkladı. Netenyahu, İsrail ile Mısır’da iktidara gelecek yeni rejim arasında böyle bir ilişkinin söz konusu olamayacağına işaret etti. 

Haaretz gazetesinin verdiği habere göre Netenyahu, bakanlar kurulunda savaş bakanı Ehud Barak, milli güvenlik komitesi temsilcileri ve dışişleri komitesi ile yaptığı toplantı sırasında şöyle dedi: ‘Mısır ve İsrail arasındaki barış anlaşmasına güvenmek mümkün değil. Çünkü önümüzdeki dönemde her an feshedilebilir. Bunun için İsrail’in Mısır’la arasındaki barış anlaşmasına külli bir şekilde güvenmeksizin bölgedeki çıkarlarını koruması gerekir.’

İsrail başbakanı Mısır’a yeni rejim geldiğinde iyimser olmayacağını çünkü Hüsnü Mübarek zamanında İsrail ve Mısır arasında yaşanan sıcak ilişkilerin geri dönmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ardından buna karşın Tel Aviv’in Mısır’la aralarındaki barış anlaşmasının devam etmesini sağlamak için elinden geleni yapmaya çalışacağını vurguladı. 

Netenyahu ayrıca İsrail’in kendisini saran tüm çevrelerden büyüyen birçok bölgesel tehlike ve güvenlik tehdidine maruz kaldığını iddia ederek İsrail hükümetinin milli güvenliği korumak, istikrarı ve vatandaşların rahatını korumak için emniyet ve istihbarat kesimlerine dayandığını söyledi.

İsrail başbakanının açıklamaları Mısır’da Hüsnü Mübarek’in geçen Şubat ayında düşürülmesinin ardından ilk defa yapılan ve neticesinde İslami yönelimli partilerin kazanacağı tahmin edilen parlamento seçimlerinin başlaması ile eşzamanlı geldi. 

Öte yandan Mısırlı gazetelerde yayınlanan haberlere göre Mısır’daki kiliseler Kıbtilere, İslamcıların iktidarı ele geçirmeleri durumunda ülkeyi terk etmeleri için ‘göç vizesi’ dağıttığı ortaya çıktı. 

Kıbtilere göç vizesi

El-Mısriyyun gazetesinin güvenilir kaynaklardan aktardığı habere göre çeşitli mezheplerden yaklaşık yarım milyon Hıristiyan özellikle Amerika ve Kanada’ya olmak üzere tam bir gizlilik için de yurtdışına göç talebinde bulundu. 

Kaynaklar bu rakamın Mart ayından Kasım ayının 1’ine kadar olan dönemi kapsadığını, talepte bulunanların 2012 yılının Mart ayında cevap beklediklerini ve sadece bir ay önce 15 bin Hıristiyan’ın ülkeden gittiğini açıkladı. 

Gazete, Mısırlı kiliselerin bu yönelimi –ilk defa aleni bir şekilde- desteklediğini, bu bağlamda geçtiğimiz birkaç ay içinde İslamcıların iktidarı ele geçirmesi korkusundan Kıbtilere göç vizesi dağıttığını yazdı. 

Kiliselerin göç konusunda girişimi bu kadarla kısıtlı kalmadı. Aksine daha fazla sayıda Kıbti’nin kabul edilmesi ve oralarda iyi bir hayat yaşamalarının sağlanması için Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerindeki gurbetçi Kıbti liderleri aracı yapmaya kalktı. 

Gazete, şu sıra binlerce Kıbti’nin -yurtdışına çıkmadan önce- yabancı dil öğrenip konuşabilmek için İngilizce, Fransızca dil kurslarına gitmeye başladığına işaret etti. 

Ahmet Yılmaz / TIMETURK

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum