1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. NATO: 8 Uçak İmha Edildi
NATO: 8 Uçak İmha Edildi

NATO: 8 Uçak İmha Edildi

Taliban’ın Camp Bastion hava üssüne yaptığı saldırının ayrıntıları ortaya çıkıyor.

17 Eylül 2012 Pazartesi 11:08A+A-

Cuma gecesi Cama Baston askeri hava üssüne yapılan iyi koordine edilmiş bir saldırı sonucu altı taarruz uçağı imha edildi, iki uçak ise ağır bir şekilde tahrip edildi. NATO sözcüsü yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren Taliban üyelerinin ABD ordusuna ait üniformalar taşıdıklarını ve iyi teçhizatlı, eğitimli ve hazırlıklı olduklarını söyledi. NATO saldırıda 2 askerin öldüğünü 8 askerin ise yaralandığını bildirdi. ABD yaşamını yitiren askerlerin ölümünü medyaya hiç bir zaman yansıtmıyor.

Helmand bölgesinde bulunan Camp Bastion askeri hava üssüne yönelik yapılan gece saldırısı sırasında iki NATO askeri öldürüldü, sekiz asker ise yaralandı. NATO’nun iddiasına göre saldırıyı gerçekleştiren Taliban üyelerinden on dördü çıkan çatışmada öldürüldü, bir Taliban üyesi ise yaralı olarak yakalandı.

ABD Ordusu kıyafeti kullandılar

NATO yayınladığı bildiride söyle dedi: “Yaklaşık 15 Taliban üyesi aksam saat 10 sıralarında Camp Bastion hava üssüne yönelik iyi koordine edilmiş bir saldırı gerçekleştirdi. Üç grup halinde organize olan saldırganlar, hava üssü sahasına tek bir noktadan içeriye giriş yaptılar.”

Bildiride Taliban savaşçılarının, ABD ordusuna ait üniformaları giydikleri, otomatik silah, RPG ve bomba yelekleri taşıdıkları ve hava üssüne girdikten sonra park halinde olan uçaklara, uçak hangarlarına ve diğer binalara saldırdıkları belirtildi.

Her bir uçak 30 milyon dolar

NATO, saldırılarda altı adet AV-8B Harrier tipi taarruz uçağının tamamen imha edildiğini ve iki adet taarruz uçağının ise ciddi şekilde tahrip edildiğini bildirdi. Uçakların hangi ülkeye ait olduğuna dair bir bilgi verilmezken her bir uçağın 30 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Saldırılarda ayrıca üç yakıt istasyonu ve altı uçak hangarı da imha edildi. İmha edilen diğer hangarlar ve ateşe verilen binalarda oluşan zararlarla birlikte saldırının ABD’ye 400 ile 500 milyon dolara yakın zarar verdiği tahmin ediliyor.

NATO'nun en büyük kaybı

Saldırı hakkında yorum yapan analistlerin büyük çoğunluğu saldırının NATO tarihinde bu kadar askeri uçağın kaybedildiği ve bu kadar maddi zararın olduğu ilk saldırı olduğunu belirttiler.

Taliban savaşçılarının saldırı sırasında çektikleri görüntüler

Operasyonları etkileyecek

NATO, hava üssüne verilen bu zararın hava operasyonlarına etki etmeyeceğini açıklamasına rağmen ABD ordusunda görev yapan bir hava subayı buna katılmadığını açıkladı. Hava subayı, Harrier tipi taarruz uçaklarının koalisyon güçlerine ciddi oranda hava desteği sağladığını ve sekiz uçağın kullanılamaz hale gelmesiyle birlikte operasyonlara daha az destek verilebileceğini söyledi.

Long War Journal’a konuşan hava subayı, “güney’deki askeri kaynaklarımız zaten sınırlıydı. Böyle bir kayba tahammülümüz yoktu ve yerdeki askerlerimiz bunu kesinlikle hissedecekler” şeklinde konuştu.

Camp Bastion hava üssüne yapılan bu saldırı, geçmişte Afganistan’da ve Pakistan’da bulunan hava üslerine yapılan saldırıların bir benzeri olarak görülüyor. Daha önce Taliban, El Kaide, İslami Cihad Hareketi, Ceyşi Muhammed ve diğer cihadci örgütlerin ortaklasa gerçekleştirdiği saldırılarda yine hava araçları ve askeri personel hedef alınmıştı. (PressMedya)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum