1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Myanmar'da Müslümanlara Hapis Cezası
Myanmar'da Müslümanlara Hapis Cezası

Myanmar'da Müslümanlara Hapis Cezası

"Myanmar Müslüman Ordusu" adında bir grup ile bağlantıları oldukları gerekçesiyle 12 kişiye, 5'er yıl hapis cezası verildi.

08 Aralık 2015 Salı 14:39A+A-

Myanmar'da, "Myanmar Müslüman Ordusu" adında bir grup tarafından eğitildikleri iddia edilen 12 Müslüman'a, 5'er yıl hapis cezası verildi.

Myanmar Times Gazetesi'nin haberine göre, yaşları 19 ila 58 arasındaki 12 Müslüman, Mandalay kentindeki mahkeme tarafından "ülkenin güvenliğine zarar verdikleri" gerekçesiyle, 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Merkezi Güneydoğu Asya'da bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights ve konuyla ilgili çalışan avukatlar, yaptıkları açıklamada, kararı sert dille eleştirerek, hapis cezası alan bu Müslümanların haksız bir davada yargılandığını ifade etti.

Açıklamada, bu kişilere, sorgulama sırasında işkenceyle suçların itiraf ettirildiği belirtildi.

Sanıklardan ikisinin abisi olduğunu belirten Nyi Nyi, suçlamaların asılsız olduğunu ve kardeşlerinin suçsuz yere hapiste yatacağını söyledi.

Fortify Rights'ın hafta sonunda yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin bu kişilere işkence edilmesine göz yumduğu savunulmuştu. Fortify Rights yöneticilerinden Matthew Smith, Myanmarlı yetkililerin elinde, 12 Müslümanın "Myanmar Müslüman Ordusu" ile bağlantılı olduğuna yönelik hiçbir delil bulunmadığını kaydederek, "Yargı süreci, şüphe ve belirsizliğe değil, gerçeklere ve kanıtlara dayanmalı" şeklinde konuşmuştu.

Geçen yıl kasım ve aralık aylarında gözaltına alınan ve tutuklanan 12 Müslüman'ın avukatları, daha önce yaptıkları açıklamada, "Myanmar Müslüman Ordusu" adında bir grubun varlığının bile şüpheli olduğunu söylemişti. Avukatlar, Myanmarlı yetkililerce bu tür suçlamaların "Müslümanlara yapılan işkenceyi meşrulaştırmak için" uydurulduğunu vurgulamıştı.

Gözaltında tutulan Müslümanlardan 24 yaşındaki Soe Moe Aung, 17 Eylül'deki duruşmada verdiği ifadede, yaklaşık bir hafta süren sorgulama sırasında dövüldüğünü, aç ve susuz bırakıldığını, belirsiz ilaçları içmeye ve bazı belgeleri imzalamaya zorlandığını anlatmıştı.

Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

AA

HABERE YORUM KAT