1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Myanmar Ordusunun Bastırdığı Propaganda Kitabında Fotoğraf Skandalı!
Myanmar Ordusunun Bastırdığı Propaganda Kitabında Fotoğraf Skandalı!

Myanmar Ordusunun Bastırdığı Propaganda Kitabında Fotoğraf Skandalı!

Myanmar’da 1940’lardaki Budist ölümleriyle ilgili yayımlanan fotoğraflara ilişkin gerçekler ortaya çıktı. Ordu kaynaklı propaganda kitabında yer alan söz konusu fotoğraflar belge olarak gösterilip ölümlerden Arakanlılar sorumlu tutuluyordu.

31 Ağustos 2018 Cuma 13:59A+A-

Myanmar ordusunun Arakan kriziyle ilgili yayımladığı bir kitapta, 1940 yılında “Arakanlı Müslümanların öldürdüğü Budistlerin cesetleri” olarak belgelenen fotoğrafın, gerçekte Bangladeş’te ve 1971 yılındaki savaşta çekildiği ortaya çıktı.

Euro News Türkçe’nin aktardığına göre siyah-beyaz basılan fotoğraf, geçen temmuz ayında yayımlanan kitabın, “1940 yılında Myanmar’da Etnik Karışıklık” başlıklı bölümünde yer aldı.

Fotoğrafta, yerde yatan iki cesedin yanında ayakta dikilen genç bir erkek, elindeki tırmığı cesetlere doğrulturken görülüyor.

Fotoğrafa ilişkin açıklamada ise “Bengalliler yerel halkı vahşice öldürüyor.” ifadesi yer alıyor.

myanmar_ordusunun_kitabinda_fotograf_skandali_2.jpg

Ancak Reuters’ın araştırması fotoğrafın, yüz binlerce Bangladeşlinin Pakistan ordusu tarafından öldürüldüğü, Bangladeş’te 1971 yılında devam eden savaşta çekildiğini ortaya çıkardı.

Ayrıca kitapta yer alan bir başka fotoğraf, Arakanlı Müslümanların ülkeyi terk ederken göstermesine rağmen, bu fotoğrafın açıklamasında da söz konusu insanların Bangladeş’ten Myanmar’a girdikleri yazılıyor.

Ortaya çıkan bu durum üzerine görüşleri sorulan Myanmar Enformasyon Bakanlığı Genel Sekreteri Myo Myint Maung, kitabı okumadığını ve yorum yapmayacağını söyledi.

Myanmar ordusunun Halkla İlişkiler ve Propaganda birimince çıkarılan 117 sayfalık, “Myanmar Politikası ve Ordu-Bölüm: 1” ismini taşıyan kitap, ülkenin en büyük şehri Yangon’da kitapevlerinde satışa sunuldu.

“Bengalli”, Myanmar’ın birçok bölgesinde Arakanlıların Bangladeş’ten göç ettiklerini hatırlatarak etnik çoğunlukla aralarındaki kültürel mesafeyi ima eden bir deyim.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT