1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Muz cumhuriyeti
Muz cumhuriyeti

Muz cumhuriyeti

Muz yiyebilen Suriyeliler Türkiye'nin nasıl bir yer olduğunu hepimize gösterdi! Göç İdaresinden medyanın tamamına kadar herkes muz yiyebilen Suriyelileri haksız buldu.

29 Ekim 2021 Cuma 14:24A+A-

HAKSÖZ HABER

Sokağa yansıyan ve siyasilerin saçma, hiçbir gerçeğe dayanmayan, algı şekillendirmek amacıyla dile getirdikleri iddiaların etkileri sürmeye devam ediyor. 

Sosyal medyada yayımlanan bir sokak röportajı sırasında Türkiyeli bir kişi, Suriyeli genç kıza hitaben, "Ben muz yiyemiyorum, siz kilolarca muz alıyorsunuz" söyleminde bulundu.

Bu tartışma sonrası yaygınlaşan videonun etkisiyle bazı yabancı uyruklu kişilerin sosyal medyadan muz yeme görüntüsünü paylaşması bürokrasi ile sosyal medyayı rahatsız etti. 

Videolar sonrası Suriye uyruklu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme veya Aşağılama" suçundan işlem yapılmasının ardından İstanbul İl Göç İdaresi'ne sınır dışı edilmek üzere teslim edildi. 

...

Kilolarca muz tartışmalarını başladığı video,

 

Geçtiğimiz günlerde bir sosyal medya platformu mikrofonunu, ırkçı söylemlerin etkisinde oldukları çok açık bir şekilde belli olan vatandaşlara uzattı.

Genç bir Suriyeli öğrenciye yönelik adeta kuşatma altında gerçekleştirilen röportajda çok ilginç ifadeler kullanıldı. 

Mahallenin dayısı, teyzesi, gençleri, işsizleri, konuşmayı sevenleri, ne dediğini kendisi dahi anlamayanlar bir sokak röportajında Suriyeli kız çocuğunu sıkıştırarak kendilerince had bildirdiler. 

Mahallenin dayısı ve teyzesi tarafından, "Biz muz yiyemiyoruz", "Siz kuaförden çıkmıyorsunuz", "Devlet kart veriyor size" söylemlerine maruz kalan genç Suriyeli kız çok basit birkaç cevap veriyor bu ithamlara: "Kendi paramızla alıyoruz", "Savaş olmasa gelmezdik", "Savaşacak imkanımız yok".

Ancak 'aklında sadece öfke olan vatandaş' bunları duymuyor, üstelik şu cümlelerle abluka altındaki genç kızı: "Sen konuşma!", "Hadi git!", ve tartışmalara konu olan "Kilolarca muz yiyorsunuz" söylemleri ile karşılıyor. 

Tartışma sonrası sosyal medyada kimisi daha çok izlenmek, kimisi tepkisini dile getirmek ve kimisi sadece böyle bir videoyu çekebiliyor olmanın verdiği güvenle "Muz yedikleri" görüntüleri paylaşıyor. 

 

Muz yiyebildiklerini TikTok videolarına alan Suriyeliler,

 

Ana akım, muhalif medya ve Müslüman imajını yansıttığını iddia eden Yeni Akit gibi medya unsurları da bu olayı sosyal medyanın etkisiyle "provokatif videolar" olarak nitelendirip ne yazık ki şu nahoş cümleleri sarf edebiliyorlar: "Esed'in bombalarından kaçtıkları için, Türkiye'nin kucak açtığı nankör bazı zengin mülteciler...

Sosyal medyanın etkisiyle harekete geçen İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü de akıl almaz bir şekilde devletin ne kadar duygusal davranabileceğini şu açıklama ile ispatlıyor:

  • "Bir sokak röportajında yer alan “Ben muz yiyemiyorum, siz kilolarca muz alıyorsunuz…” söylemi sonrası yabancı uyruklu olduğu değerlendirilen kişilerce muhtelif sosyal medya platformlarından provokatif amaçlı “muz yeme” eylemi içerikli video ve paylaşımın dolaşıma sokulduğu görülmüştür.

 

  • Emniyet Genel Müdürlüğümüzün ilgili birimleri tarafından bahse konu provokatif paylaşımlara ilişkin yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen ilk bulgular doğrultusunda yabancı uyruklu 7 şahıs yakalanmış olup adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından haklarında sınır dışı etme işlemleri başlatılacaktır.​​​​​​​​​​​​​​

 

  • Söz konusu provokatif paylaşımların tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması ve bu paylaşımları yapan tüm şahıslar hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin titizlikle ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

'Ekonomik sıkıntıların sorumlusu gerçekten muz yiyebilenler mi?'

Türkiye'deki ekonomik darboğazın ve enflasyonun getirmiş olduğu sıkıntıların gerçek sorumluları sessizce olayları izlerken, haksız bir şekilde insan onuruna yakışmayacak basitlikte hareket eden yetkili kurum ve basın, ekonomik gidişatı herkesin muz yemesine olanak tanıyarak çözeceğini zannediyorsa yanılıyor...

Yeni Akit bu açıklamalar sonrası yaptığı haberinde de dilini hiç bir ensara yakışmayacak şekilde basitleştirip kötüleştirerek: "...toplumdaki ensar olma hassasiyetini zedeleyen provokasyona imza atan mülteciler, hakkettikleri muameleyi görmek üzere, gözaltına alındılar. Türkiye'de misafir olduklarını unutan, kendilerine kucak açıldığını unutan, Türkiye'deki maddi imkanı olmayanlarla alay etme cüreti gösteren şımarık mülteciler, sınırdışı ediliyor." ifadelerini kullanmayı maharet saydı.  

Suriyelileri misafir zannedenlerin sanki kendi evlerini açtıkları şu yeryüzünde, Allah'ın arzını üç beş kişiden mahrum kılmaya hakları olabilir mi? Türkiye'deki insanlarda ulusal sınırlara hapsolmuş fiziksel boyutlarının yanında, zihinsel anlamda da ulusal sınırların oldukça derin bir şekilde yer edindiğini görebiliyoruz. 

Demokrasi, özgürlük, eşitlik, insanca yaşama hakkı ve en önemlisi Müslümanlar kardeştir diyenlerin bir "Muz yeme videosu" üzerinden kardeşlerine, insanlara ettikleri bu sözler ve yaptıkları davranışlar elbette karşılıksız kalmayacaktır!

HABERE YORUM KAT

10 Yorum