1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Müttefikimiz Rusya her platformda desteğini göstermeye devam ediyor!
Müttefikimiz Rusya her platformda desteğini göstermeye devam ediyor!

Müttefikimiz Rusya her platformda desteğini göstermeye devam ediyor!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan gezisine ‘Soykırım Anıtı’ ziyareti ile başladı.

06 Mayıs 2021 Perşembe 14:29A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye haftalarca ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘soykırım’ ifadesini telaffuz etmesini tartıştı. Geçmişte yaşanan meşum hadiseler üzerinden politik üstünlük kurma çabası hak ve adalet arayışını içerisinde barındırmaz. Ermenilere yönelik işlenen suçları ve Taşnak-Hınçak’ın cürümlerini konuşmak tarihin ve kardeş iki toplumun işi olmalıdır.

Ancak Joe Biden'ın sözlerinden estirilen hava sanki Ermeni meselesi üzerinden Türkiye’ye tahakküm kurmak isteyenlerin ABD ile sınırlı olduğu algısı oluşturdu. Halbuki Rusya’nın Ermenistan ile ilişkileri düşünüldüğünde bu konuda ne kadar ‘cevval’ olduğunu atlamamak gerekiyor!

Biden kendi zaviyesinden o ifadeyi kullanmasını izah edebilir. Netice olarak seçim vaadiydi ve Ermenistan’ın ABD’de ciddi lobi faaliyetleri söz konusu. Peki, Rusya ‘soykırım’ meselesine yaklaşımını nasıl izah edecek?

Bugün Ermenistan'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Erivan'da "Ermeni Soykırımı Anıtı'na" çelenk bıraktı. Rusya’nın Ermenistan üzerindeki gücü de düşünüldüğünde Lavrov, “müttefikimiz Türkiye’yi rahatsız eder” diyerek bu ritüeli gerçekleştirmekten geri duramaz mıydı? Pekala yapabilirdi. Ancak anlaşılan o ki müttefikimiz(!) Rusya böyle bir şeye ihtiyaç duymuyor. Belki de Türkiye’yi rahatsız etmiş olmak gibi bir derdi yok!

e0stuxjxsaemims.jpg

İşin özünde bu ritüel daha önce bizzat Putin tarafından da gerçekleştirildi. Ne hikmetse Rusya’ya şartlanmış kafalar Rusya’nın açıktan Türkiye düşmanlığını görmezden gelebiliyor. Burada temel problem emperyalizmi ABD ile sınırlandıran bakış açısında saklı. Rusya’nın emperyalist politikaları bu sebeple göz ardı edilirken aslında blok siyaseti yapılmaya çalışılıyor. Halbuki Rusya ile ABD arasındaki fark çok ince detaylardan ibaret!

cdvvlwfviaak9-v-1.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum