1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Musul'daki Gelişmelere İçeriden Bir Bakış
Musul'daki Gelişmelere İçeriden Bir Bakış

Musul'daki Gelişmelere İçeriden Bir Bakış

IŞİD ve Sünni aşiretlerin Musul'u kontrol altına alması üzerine Musul'da neler oluyor sorularına cevaplar aranıyor.

12 Haziran 2014 Perşembe 23:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Ali Aziz, bir yardım kuruluşunda çalışan 5 çocuk babası bir Musullu.

Irak silahlı kuvvetlerinden, Irak ordusundan ve polisinden kurtulduğumuz için çok mutluyum. Musul halkının başında bir belaydılar. 2003’de ABD Irak’ı işgal ettiğinden beri hainler ve sabıkalıların eliyle Irak bilhassa da Musul çok acılar çekti.

Fakat şimdi Musul’da hürriyet ve emniyeti hissediyorum. Beş çocuğumla şehrin merkezinde yaşayan birisiyim ve bir yardım kuruluşunda çalışmaktayım. Bugün işe gitmedim çünkü çalıştığım yardım kuruluşunun mensupları hala  şehirdeki son gelişmelere nasıl tepki vereceklerini düşünüyorlar; devlet kurumlarındaysa bugün yeniden işbaşı yapıldı.

Suyumuz, elektriğimiz, benzinimiz var ama yiyecek konusunda sıkıntı yaşıyoruz  çünkü şehir böyle bir acil duruma hazırlıklı olmadığından bakkallar kapalı.

Ne olursa olsun başka bir yere taşınmamaya karar verdim. Erbil’de bir daireye 1.500 dolar kira verecek gücüm yok. Bizim eve yakın 12 hane var; bunlardan sekizi, asker ve polislerin üniformalarını çıkartıp kaçtıklarını görünce şoka girip şehri terk ettiler. Ama bu ailelerden dördü bugün tekrardan evlerine geri döndüler. Erbil’e gidemediklerini ve çocuklarıyla çadırda kalmak istemediklerini söylediler. Irak’ta tekerrür eden savaşlardan öğrendiğimiz insanın, hiçkimse olduğu başka bir yerde evsiz kalmasındansa evde kalıp yatağında ölmesi yeğdir.

Bugün itibariyle Musul sokakları sesiz. IŞİD ve ordu kuvvetleri arasındaki çatışmalar dört gün sürdü.

Irak ordu kuvvetleri dikkate değer bir direniş göstermedi ve IŞİD savaşçıları şehrin hakimiyetini süratle ele geçirdi. IŞİD şu anda Ensar El- Sünne ve Baas Partisi savaşçılarıyla ittifak halinde. Hiçbir kimseye zarar vermeyeceklerini ve bütün azınlıkların korunacağını teyit eden açıklamalarda bulundular.

Böylece onlara hoş geldin dedik ve Maliki’nin eli kanlı zalim asker ve polislerindense bizle beraber olmalarından memnunuz. 11 yıldır bizi boğan berbat bir kabustan uyanmış gibi hissediyorum. Ordu ve Polis hiç durmadan insanları gözaltına aldı, tutukladı, öldürdü; tutuklu ailelerinden yalnızca rüşvet kabul etti.

Komşularımızla yönetimden rahatsızlık duyan diğer altı Sünni bölgesinin de IŞİD’in eline geçmesini bekliyoruz. Sonrasında Kürdistan’daki üç bölge gibi biz de kendi Sünni bölgemizi ilan edebileceğiz. İşgalden bu yana peş peşe Irak’ı yöneten berbat hükümetlerden sonra burada yaşama imkanı kalmamıştı. Çok mezhepçi ve ülkeyi yönetmekte de bir o kadar başarısız olduklarını kanıtladılar.

Elimizden geldiğince yiyecek stokluyoruz.  Bağdat’tan gelen haberler Maliki güçlerinin yakında şehre saldıracağı yönünde. Ama hem Irak güçleri hem de IŞİD şehri boşaltmadan saldıracak güçleri yok. IŞİD savaşçıları diğer bölgeleri özgürleştirmek için Bağdat’a yöneldi. Musul valisi Bağdat’a kaçtı, buradaki insanlar artık ona güvenmez. Şehri yönetecek yeni bir valiye kavuşacağız.  Bugün Musul’un doğum günü.

The Guardian çeviren: Salih Orhan / Haksöz Haber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT