1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. “Müslüman Mahkûmlara Özgürlük!”
“Müslüman Mahkûmlara Özgürlük!”

“Müslüman Mahkûmlara Özgürlük!”

Özgür-Der’in çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde 28 Şubat darbesinin yıldönümünde darbe sürecinde hukuksuz yargılamalar sonucu cezaevinde tutulan kardeşlerimiz için“Müslüman Mahkûmlara Özgürlük!”  talebiyle eylem düzenlendi.

28 Şubat 2018 Çarşamba 22:21A+A-

Özgür-Der’in çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde 28 Şubat’ın yıldönümünde darbe sürecinde hukuksuz yargılamalar sonucu ceza alıp hala cezaevinde tutulan kardeşlerimiz için “Müslüman Mahkûmlara Özgürlük!”  talebiyle eylem düzenlendi.

Eylemin sunuculuğu Murat Ayar üstlenirken ilk konuşmacı Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Hülya Şekerci’ydi.

Hülya Şekerci yaptığı konuşmada bin yıl süreceği söylenilen 28 Şubat’ın başörtüsü zulmü gibi birçok alanda etkisinin ortada kalktığını belirttikten sonra bununla birlikte cezaevlerinde 28 Şubat’ın hala devam ettiğini vurguladı ve Müslümana tutsakların yaşadıkları mağduriyet giderilene kadar bu konuyu gündemde tutmaya çalışacaklarını söyledi. Devamında o dönemdeki yargılamalarda görev yapan hâkim ve savcıların bir kısmının bugün Fetö soruşturmaları kapsamında cezaevlerinde olmasına rağmen verdikleri kararlarla mahkûm edilen Müslümanlarla ilgili hala bir adım atılmamasına dikkat çekti. Müslüman mahkûmların af değil adil bir yeniden yargılama talep ettiğinin altını çizen Şekerci, yetkilileri 28 Şubat döneminde haksız yere mahkûm edilen ve bugün hala cezaevlerinde bulunan Müslümanlarla ilgili adım atmaya çağırdı.

Hülya Şekerci’nin konuşmasının ardından cezaevindeki Müslümanların yargı sürecini yakından takip eden Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Av. Mehmet Alagöz bir konuşma yaptı. Alagöz, 28 Şubat yargılamalarının yapıldığı Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve verilen cezaları onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ilga edilmesine rağmen bu mahkemelerin verdikleri cezalarla Müslümanların cezaevlerinde tutulmaya devam ettiğini belirtti. 28 Şubat’ı gerçekleştiren paşaların “28 Şubat’ı bin yıl sürecek bir süreç” olarak tanımladığını hatırlatıp“Çok şükür onların istedikleri gerçekleşmedi ancak bazı kesimlerin bu sürecin etkilerini üzerlerinden atamadıklarını görüyoruz.” dedi. Yetkililerden bu etkilerden sıyrılıp bir an önce 28 Şubat’ın mağdur ettiği cezaevlerindeki Müslümanlar konusunda gerekli adımların atılması talebini yineledi.

istanbul28subat-20180228-01.jpg

Eylemde son olarak 25 yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan Osman Erdemir’in kardeşi Ramazan Erdemir de konuştu.

Ramazan Erdemir abisi Osman Erdemir’in 25 yıl önce gözaltına alınıp tutuklandığını ve hala içeride olduğunu söyledi. Erdemir abisi ve diğer hukuksuz yargılamalar sonucu cezaevinde bulunan Müslümanlar için af değil yeniden yargılama talep ettiklerini belirtti. Bir önceki seneye göre bu sene 28 Şubat’ın yıldönümünde cezaevindeki Müslümanların durumunun daha fazla gündeme geldiğini söyledi. Bu olumlulukla birlikte mahkûmların cezaevi koşullarında bazı gerilemelerin yaşandığını ifade eden Erdemir mahkûmlara kitap-dergi ulaştırılmasında, kimi ihtiyaçlarının giderilmesinde yaşanılan sıkıntılara ve ayda bir olan mahkûmların dışarıdaki yakınlarıyla görüşme hakkının iki ayda bire çıkarılmasına dikkat çekti.

istanbul28subat-20180228-02.jpg

“28 Şubat Darbecileri Tutuksuz Yargılanıyor! Mağdur Ettikleri Müslümanlar Yıllardır Zindanda! Bu Nasıl Hukuk? Nasıl Adalet?”; “28 Şubat’ın Brifingli Yargı Karalarıyla Hapsedilen Müslüman Mahkumlara Özgürlük!” pankartlarının açıldığı eylemde “Zindanda Bitmeyen Şubat”“Darbeciler Yargılanırken 28 Şubat Mağdurları Neden İçeride?” dövizleri taşındı ve “Müslüman Tutsaklara Özgürlük!” “Darbeciler Dışarda Müslümanlar İçerde!” “Müslüman Tutsaklar Onurumuzdur!” “Darbeci Zalimler Hesap Verecek!” “Merhamet Değil Adalet İstiyoruz!” “Herkes İçin Adalet Mazlumlara Özgürlük!” sloganları atıldı.

Eylem katılımcıların attığı “Müslüman Tutsaklara Özgürlük!” sloganıyla sona erdi.

istanbul28subat-20180228-03.jpg

istanbul28subat-20180228-04.jpg

istanbul28subat-20180228-05.jpg

istanbul28subat-20180228-06.jpg

istanbul28subat-20180228-07.jpg

istanbul28subat-20180228-08.jpg

istanbul28subat-20180228-09.jpg

HABERE YORUM KAT