1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Müsaade ederseniz sizi tehdit edeceğim!
Müsaade ederseniz sizi tehdit edeceğim!

Müsaade ederseniz sizi tehdit edeceğim!

soL Haber portalı muhafazakâr insanların tekel bayilerine karşı tehdit dili ile konuştuğunu iddia etti!

08 Nisan 2021 Perşembe 11:55A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de içki satışı yapan dükkanlara karşı muhafazakar insanların her zaman bir tepkisi olmuştur. Netice olarak içkinin haram olması, toplumsal-bireysel birçok sorunun, taciz ve şiddetin temel kaynaklarından birisi olması içkiye karşı dindarların menfi yaklaşmalarını sağlıyor.

Sol-seküler kesimlerin çok büyük bir kısmı ise içkiye kendilerini üstün ve ayrıcalıklı kılan ‘çağdaş’ değerlerinin en görünür yüzü olarak yaklaşıyorlar. Ancak kadına karşı şiddet konusunda çalışma yapan aynı kesimden kişi ve kurumlar içkinin bu noktada yüksek tesirini göz ardı ediyorlar. Tutarsızlıklar sıralamakla bitmez. Türkiye’de sigaranın zararları konusunda toplumsal bir bilinçlenme süreci yaşandı. Aynı duyarlılık çalışmalarının alkollü içecekler hususunda yapıldığını kim söyleyebilir? Sigara hakkında TV’lerde oynayan kamu spotlarının benzerleri bira, şarap ve benzerleri için yapılsa aynı kesimler bunu ‘gericilik’ olarak yorumlayacaklardır. Bu sebeple olsa gerek kamu spotlarında içkiyi görmek mümkün değil…

İçki konusu ele alınırken çağdaşlık-gerilik üzerinden yaşatılan tartışmalar unutulmamalı. Bu konunun daha iyi anlaşılması için soL Haber’in hazırladığı içeriğe bakılabilir. “Tekel bayilerine gericilerin tehdidi sürüyor: 'İçki alan ve satanlara lanet edilmiştir' “ başlıklı haber aynı metafor üzerinden olaya yaklaşırken, içkiyi savunmak normalken içki karşıtı propaganda yapmak yasakmış gibi ‘gericilerin’ ‘tehdit’ unsuru oluşturduğu iddia ediliyor.

Ancak soL’un haberin içeriğine eklediği video ‘tehdidin’ boyutlarını gözler önüne seriyor. “Müsaade ederseniz…” şeklinde söze giren bir kişi kendi zaviyesinden içkinin zararları hakkında konuşma yapmaya başlıyor. Dükkan sahibi de bunu istemediğini belirtiyor. Aynı kişi tekrar “müsaade istediklerini” vurgularken dükkan sahibi istemediğini söylüyor ve konu kapanıyor.

Türkiye’de bu konularda yine kendi zaviyelerinden çalışma yürüten dini gruplar var. Beğenirsiniz beğenmezsiniz ama bu tarz bir üslupla muhataplarına hitap edenleri ‘gerici tehdidi’ olarak göstermek komik olmak bir yana düşmanca! soL vb. içki konusundaki hassasiyetinin de ayrıca altını çizmek gerekiyor. İnançları gereği içki gibi iğrenç bir şeye mesafeli duran insanları tahkir edenlerin kendi durdukları yeri gözden geçirmesi gerekiyor!

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum