1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Muş Özgür-Der’den Mısır’daki İdam Kararlarına Protesto
Muş Özgür-Der’den Mısır’daki İdam Kararlarına Protesto

Muş Özgür-Der’den Mısır’daki İdam Kararlarına Protesto

Muş’taki Müslümanlar Muş Özgür-Der’in daveti üzerine Sisi cuntası mahkemelerinin Mısır’ın meşru/seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan’ın önde gelen liderleri dahil 100’den fazla kişi hakkında verdiği idam kararlarını protesto etti.

18 Mayıs 2015 Pazartesi 01:12A+A-

17.5.2015 tarihinde saat 15:30’da Muş’taki Müslümanlar Muş Özgür-Der’in daveti üzerine Belediye binası karşısında bir araya gelerek, Sisi cuntası mahkemelerinin Mısır’ın meşru/seçilmiş cumhurbaşkanı Mürsi ve İhvan’ın önde gelenleri de dahil 100’den fazla kişi hakkında verdiği idam kararına tepki gösterdi.

“Yaşasın Mısır direnişimiz!”, “Katil Sisi! Yanındayız Mürsi!” ve “Defol Sisi! Seninleyiz Mürsi!” vb. sloganların atıldığı eylemde önce Muş Özgür-Der Başkanı Erdal Eker, Türkiyeli Müslümanların düşünce ve eylemleriyle Mısırlı Müslümanların yanında ve Sisi cuntasının karşısında olduğunu belirtti. Ardından Burhan Taşkaya konuyla ilgili basın açıklamasını okudu. Eylem tekbirlerin getirilmesi ve Mısırlı Müslümanlara destek sloganlarının ardından sona erdi.

mus-20150517-01.jpg

mus-20150517-02.jpg

mus-20150517-03.jpg

mus-20150517-04.jpg

Basın açıklamasının tam metni:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla

Muş’taki Müslümanlar olarak Mısır’daki İdam Kararlarını Kınıyoruz! Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde halkın oylarıyla cumhurbaşkanı seçilen, ancak daha sonra askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye ve beraber yargılandığı 100'den fazla kişiye idam cezası verilmesi aşağılık bir politik karardır ve kabul edilemez!

Mısır’da darbecilerin kurdukları mahkemece verilen kararlar adil değildir. Bu karar, ilk seçilmiş lider tecrübesinin hayali ve 25 Ocak devriminin son kazanımının idamıdır. Mısırlı Müslümanlar Allah’ın izniyle eninde sonunda devrimlerini tamamlayacaklardır.

Bu idam kararlarının hiçbir kıymeti yoktur. İnsanların, zalime ve batıla karşı harekete geçme hakkı vardır. Mısır halkı da zalim Hüsnü Mübarek rejimine karşı ayaklanmış ve meşru lideri Mürsi’yi seçmiştir. Onun ve diğer yöneticilerin idam edilmeleri kabul edilemez! Mursi hakkında mahkeme, elinde hiç bir delil olmadan siyasi bir karar alarak, Müslüman Kardeşleri sindirmeye çalışmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’daki idam kararlarını kınayan tek cumhurbaşkanı olması da Türkiyeli Müslümanlar adına olduğu kadar, diğer ülkelerdeki Müslümanlar adına önemlidir ve görmezden gelinmemelidir. Batı, maalesef hala darbeci olan Sisi'ye karşı tavrını ortaya koymuyor. Kendisi idamları kaldırırken, Mısır'da bu idam kararlarının devamına seyirci kalıyor. Buna karşı bir uygulama yapmıyor. Bakıyorsunuz ki, kendileri hep beraber onlarla beraber gayet güzel bir araya gelip, yine müşterek dayanışma içerisinde pozlarını veriyorlar.

Mısır’da mahkemeler tutuklulara adil davranmamakta, önyargılı hakimler tutukluların kafesteki durumlarına ilişkin hiçbir hakka riayet etmemektedirler. Ayrıca bu mahkeme, ülkenin cumhurbaşkanını yargılama yetkisine sahip değildir. Mürsi ve diğer yöneticiler hakkında verilen idam kararları, ülkede adalete suikast ve faşizmi ifade etmektedir. Mısır’daki Müslümanlar ülke için özgürlük, onur ve adalet istemeye devam edecektir ve kaybeden Sisi ve işbirlikçileri olacaktır. Biz de Muş’taki Müslümanlar olarak Mısırlı kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz.

Mursi hakkında daha önceki davada olduğu gibi, uluslararası standartları karşılamaktan uzak bir süreç sonucunda alınan idam kararı, Mısır'da darbeden bu yana yaşanan süreçte yeni bir kara leke daha teşkil etmiştir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin temel insan haklarını ihlal etmenin ötesinde, verilen bu melun kararın Mısır'da acilen ihtiyaç duyulan kalıcı toplumsal barış ve sürdürülebilir bir istikrar ortamının teminine katkı sağlamayacağı kesindir.

Mısır’daki darbecilerin kurduğu mahkemenin verdiği karar, ülkedeki darbeyi meşrulaştırma girişimidir ve bir hukuk cinayetidir. Uluslararası toplum bu zulüm içerikli kararın infazını acilen durdurmalıdır. Sisi yönetiminin mahkemeleri, söz konusu kararları gözden geçirmeli ve Mısır'daki tüm siyasi tutukluları serbest bırakmalıdır. Asıl olan darbecilerin değil Mısır halkının iradesidir.

Muş’taki Müslümanlar olarak Mısır’daki Müslümanların ve onların meşru liderinin yanındayız. Zalimleri dünyada da ahirette de bekleyen hüsrandır! Zulüm ile âbad olunmaz.

Muş Özgür-Der

HABERE YORUM KAT