1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi Mahkemede 18 Bin Polis Kapıda
Mursi Mahkemede 18 Bin Polis Kapıda

Mursi Mahkemede 18 Bin Polis Kapıda

Mısır'da 3 Temmuz'da askeri darbeyle devrilen Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 'göstericileri öldürmeye teşvik' suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması için bugün hâkim karşısına çıkıyor.

08 Ocak 2014 Çarşamba 11:01A+A-

Tutuklu bulunduğu İskenderiye’deki Burcu’l-Arab Hapishanesi’nden başkent Kahire’nin kuzeydoğusunda yer alan davanın görüleceği Polis Akademisi’ne helikopterle getirilen Mursi, geniş güvenlik önlemleri arasında birlikte yargılandığı 14 kişi ile birlikte mahkeme salonuna alındı. 

‘Mursi kaçırılabilir’ istihbaratı 
Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen bir emniyet yetkilisi, ‘Mursi’nin mahkemeye götürülürken kaçırılabileceği’ yönünde istihbarat alındığını ve bunun önlenmesi için Mursi’nin tutulduğu yerden duruşma salonuna özel helikopterle getirileceğini ifade etti.

Mursi, kamuoyunda ‘İttihadiyye Olayları’ olarak adlandırılan ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik’ suçlamasıyla hakkında açılan dava için ilk kez 4 Kasım’da hâkim karşısına çıkmış, duruşma bugüne ertelenmişti. Mursi, duruşmada Mısır’ın seçilmiş meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve darbe yöne-timinin atadığı mahkemenin kendisini yargılamaya yetkisinin olmadığını söylemişti. Mahkemenin meşruiyeti-ni tanımayan Mursi, bir avukata vekalet vermeyi reddediyor.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, duruşma nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde polis Akademisi binası çevre-si ve önemli merkezlerde asker ve polisten oluşan 18 bin güvenlik mensubunu görevlendirdi.


“Şerefliler yargılanıyor, hırsızlar beraat ediyor”
Öte yandan Mursi’nin duruşması öncesinde ülkenin çeşitli kentlerinde darbe karşıtı gösteriler düzen-lendi. Kahire’de Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi’nden Ezher Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, Nasr City’deki yurt önünde bir araya geldi. Grubu dağıtmak isteyen polis, öğrencilere, göz yaşartıcı gaz bombası ile müdahale etti.

Hilvan’daki gösteride, Mursi’nin fotoğrafı ve Rabia işaretli dövizler taşıyan eylemciler, “Halk, Cumhur-başkanının dik duruşunu yaşatıyor” ve “Neden, şerefliler yargılanıyor, hırsızlar beraat ediyor” gibi sloganlar attı.


‘Uluslararası hukuk heyeti izin alamadı’
Bu arada Mursi’nin savunma heyeti sözcüsü Muhammed Dimati, uluslararası hukuk heyetinin, duruşmaya katılmak için gerekli izni alamadığını bildirdi. 


'Helikopterle Polis Akademisine Getirildi'

Ayrıca Mursi'nin kaldığı yerden yargılanmak üzere helikopterle alınıp polis akademisine götürüldüğü iddia edildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum