1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mursi, Konsey'e Meydan Okudu
Mursi, Konseye Meydan Okudu

Mursi, Konsey'e Meydan Okudu

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, parlamentonun yeniden toplanması çağrısında bulundu.

08 Temmuz 2012 Pazar 22:56A+A-

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Parlamento'nun yeniden toplanması çağrısında bulunarak resmen Askerî Konsey'e meydan okudu.

Üst mahkeme, Meclis'in toplumun tüm kesimlerini temsil etmediği gerekçesiyle açılan dava sonucunda Parlamento'yu anayasaya aykırı bularak askıya almıştı. Karar, o sırada yönetimi elinde tutan ordu tarafından desteklenmişti.

Ancak sandalyelerin çoğunluğunu kazanan Müslüman Kardeşler Partisi’nin lideri Cumhurbaşkanı Mursi, yeni bir seçim yapılıncaya kadar Parlamento’nun yeniden toplanmasına karar verdi.

Uzmanlar, Mursi’nin bu karar ile orduya meydan okuduğunu söylüyor.

Mursi, geçen ay yapılan seçimlerde ülkenin seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Hüsnü Mübarek’in 30 yıl süren iktidarının devrilmesi ile sonuçlanan devrim sonrasında ordu yönetimi devralmıştı.

Başta göstericiler tarafından olumlu karşılanan bu durum daha sonra ordunun iktidarını güçlendirmeye çalıştığı gerekçesiyle eleştirilmeye başlanmıştı.

Askeri yetkililer, 30 Haziran tarihinde yetkiyi Mursi’ye devretti ancak seçimden önce kendisine geniş yetkiler tanıyan bir yasa çıkardı.

Askeri Konsey, daha önce aldığı bir kararla Cumhurbaşkanı'nın ordu karşısında yetkilerini sınırlanmış, orduya anayasal yetkiler tanımış ve yeni anayasanın oluşturulmasında askeri bir panelin kurulmasını planlamıştı. Ancak Mursi, Anayasa'nın yeniden toplanacak Parlamento tarafından oluşturulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin aldığı karara göre anayasanın referendum ile onaylanmasından 60 gün sonra yeni Parlamento seçimleri yapılacak.

Mursi, görevi devralmasından bir gün önce yaptığı konuşmada, Parlamento’nun özgür ve adil bir seçimle seçildiğini söylemiş ve orduya asıl işine, ülkeyi ve sınırları koruma görevine dönme çağrısı yapmıştı.

 

***

Selahaddin E. Çakırgil'in yorumu için tıklayınız:
Mısır'da Mursî'nin radikalliği neler getirecek?

 

HABERE YORUM KAT