1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Mukteda Es-Sadr Hükümetin İstifasını İstedi
Mukteda Es-Sadr Hükümetin İstifasını İstedi

Mukteda Es-Sadr Hükümetin İstifasını İstedi

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, son iki günde 7 bakanın istifasının kabulünün ardından "İstifalar bakanlıklarla sınırlı kalmamalı, tüm hükümet makamlarını kapsamalı." açıklaması yaptı.

22 Temmuz 2016 Cuma 17:34A+A-

Irak'da dini lider Mukteda es-Sadr, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin 7 bakanın istifasını kabul etmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Diğerlerinin de kamu yararı ve halkın beklentilerini göz önünde bulundurarak istifalarını sunmalarını temenni ediyorum. İstifalar yalnızca bakanlıklarla sınırlı kalmamalı, tüm hükümet makamlarını kapsamalı." ifadelerine yer verdi.

Sadr, siyasi partilere kabinedeki kontenjanlarını koruma hesabını bırakmaları gerektiği mesajını verirken, bunun yerine temsil ettiği parti için değil Irak'ın yararı için çalışacak bağımsız kişilerin göreve getirilmesi amacıyla çalışma çağrısında bulundu.

İstifa eden bakanlardan suça karışmış olanların yargılanmasını isteyen Sadr, parlamentoya, yeni bakanlar bulunup atanıncaya dek oturumlara devam etme çağrısı yaptı.

Sadr, ayrıca bakanların istifası ve yerine yenilerinin getirilmesi gibi durumların, IŞİD'in elindeki bölgelerin kurtarılmasıyla ilgisi olmadığını belirterek, kurtarma operasyonlarında gecikme yaşanmamasını talep etti.

Irak Başbakanı İbadi, son iki günde Petrol, İçişleri, İmar ve İskan, Ulaştırma, Su Kaynakları, Sanayi ve Yüksek Öğretim Bakanlarının istifasını kabul etmişti.

Bakanlardan 6'sı teknokratlar hükümeti kurulması çağrısına uyarak nisan ayında istifalarını sunarken, Bedir Hareketine bağlı İçişleri Bakanı Muhammed Salim Gabban ise Bağdat'ta 292 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından ülkedeki güvenlik sisteminde karmaşa yaşandığını söyleyerek 5 Temmuz'da istifasını vermişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum