1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhaliflere Silah Yardımına Kongre Engeli
Muhaliflere Silah Yardımına Kongre Engeli

Muhaliflere Silah Yardımına Kongre Engeli

ABD yönetiminin muhaliflere yapacağı silah yardımını Kongre'nin dondurduğu iddia ediliyor...

11 Temmuz 2013 Perşembe 11:38A+A-

100 bin kişinin katledilmesinin ardından alınan silah yardımı kararı, muhaliflerin İslamcı yapısından dolayı ABD Kongresi tarafından engelleniyor.

ABD Kongresi istihbarat komitelerinin Suriyeli muhaliflere gönderilecek silah yardımını 'radikal' grupların eline geçebileceği endişesiyle dondurduğu iddia ediliyor. Komitenin yardımlar konusunda Dışişleri Bakanı John Kerry ve CIA üst düzey yetkililerinden planı bizzat dinlemesine rağmen ikna olmadığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansının ulusal güvenlik birimlerinde çalışan 5 farklı kaynaktan aldığını iddia ettiği habere göre, Senato ve Temsilciler Meclisi'ne bağlı istihbarat komiteleri kapalı kapılar ardında ABD'nin Suriye'ye silah gönderilmesi kararını tartıştı.

Komitelerde yer alan Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri muhaliflere gönderilecek yardımların El Nusra Cephesi'nin eline geçeceğinden endişe ediyor. Üyeler bu yüzden yapılacak yardımların geçici olarak dondurulması kararını verdi. ABD ve bazı batılı ülkeler El Nusra'yı El Kaide bağlantısı olduğu iddiasıyla 'terör' listesine almıştı.

Beyaz Saray yönetimi silah yardımı planı yürürlüğe koymak için kongreden çıkacak özel bir izne ihtiyaç duymuyor. Kaynaklar Obama'nın muhaliflere silah yollanması kararını alması için yasal otoriteye sahip olduğunu ifade ediyor. Bununla beraber yazılı bir belge olmasa da yönetimin Suriyeli muhaliflere silah yardımı sağlamak gibi kararları kongre istihbarat komitelerinden biri veya ikisinin ciddi itiraz bildirmesine rağmen tek başına alması zor bir ihtimal olarak görülüyor.

Kaynaklara göre, geçtiğimiz ay Dışişleri Bakanı John Kerry ve Eski CIA Başkan Yardımcısı Michael Morell istihbarat komitelerine gizlice Suriyeli muhaliflere yapılacak silah yardımının detayları konusunda bir brifing verdi. İki komitenin üyeleri de brifing sonrası plandan tatmin olmadıklarını ifade etti. Hatta bu konuda Beyaz Saray yönetimine artan soru işaretlerini içeren bir mektup dahi kaleme alınmış.

Obama yönetimin silah yardımı planını uygulamaya koyması için tek yolun komitelerin kaygılarını giderecek ortak bir çalışmada anlaşma sağlamasından geçtiği ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum