1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhaliflerden Geçici Ateşkese Şartlı Onay
Muhaliflerden Geçici Ateşkese Şartlı Onay

Muhaliflerden Geçici Ateşkese Şartlı Onay

Suriyeli muhaliflerin cuma akşamı İstanbul’da yaptıkları toplantıdan, prensipte “geçici ateşkese evet” kararı çıktı. Ancak muhalifler üç şartın yerine getirilmesi konusunda ısrarlı.

20 Şubat 2016 Cumartesi 13:43A+A-

Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Başkanı Riyad Hicab, Suriyeli silahlı muhalif gruplarla cuma akşamı İstanbul'da bir araya geldi. Gizli tutulan toplantıda Hicab, batılı güçlerin, geçici ateşkes kararının desteklenmesi hâlinde, şartların uygulanması için tam güvence sözü verdiğini aktardı.

Suriyeli silahlı muhalifler yaklaşık 8 saat süren toplantı sonunda, uluslararası kamuoyunun güvencesi, yardım koridorlarının açılması ve esirlerin serbest bırakılması şartıyla geçici ateşkes kararını destekleme yönünde çoğunluk kararı aldı.

Al Jazeera’nin ulaştığı Cephe el Şamiyye, Sultan Murat Tümeni ve Ceyş ül İslâm gibi muhalif gruplar da bunu teyit etti. Detaylı açıklamayı Hicab’ın yapacağını ifade ettiler.

Muhalifler Cenevre’deki ilk görüşmelerden bu yana 3 konunun hayat geçmesini istiyorlar:

  • Kuşatma altındaki yerler üzerinde insani koridorun açılması
  • Yardım malzemelerinin girişine izin verilmesi
  • Kadın ve çocuk tutuklular başta olmak üzere tutukluların serbest bırakılması

Muhalifer bunlara ilişkin görüşmelerin de uluslararası camianın güvencesi altında ve tarafsız arabulucularla yapılmasını talep ediyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT