1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhaliflerden Alternatif Bakanlık Çalışması
Muhaliflerden Alternatif Bakanlık Çalışması

Muhaliflerden Alternatif Bakanlık Çalışması

Suriye'de yerel yönetimlerin ve medya kuruluşlarının koordinasyonu için muhaliflerden önemli adımlar...

07 Aralık 2012 Cuma 12:06A+A-

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye'de yerel yönetimlerin ve medya kuruluşlarının koordinasyonu için birlik mekanizmaları kurma kararı çerçevesinde, "Suriye Yerel Yönetimler Konseyi"nin oluşturulduğunu açıkladı.

"Suriye Yerel Yönetimler Konseyi" adı altında örgütlenen SMDK'nın alt biriminin ilan edilmesi, beklenen geçiş hükümetinin içişleri ve haberleşme bakanlıklarının altyapısını oluşturacağı belirtildi.

Dera temsilcileri Nizar Hıraki ve Halid Ca'd, Şam temsilcisi Dr. Cevad Ebu Hatab, Hama temsilcisi Selahaddin Hamdi ve Rakka temsilcisi Mustafa Yunus'un katıldığı basın toplantısında 4-6 Aralık tarihleri arasında SMDK Başkanı Muaz el-Hatib başkanlığında yapılan oturumların sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

Alternatif İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı Çalışması

Suriye'nin tüm illerinde örgütlenildiğini belirten SMDK yetkilisi ve Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, 14 il temsilcisinin "Suriye Yerel Yönetimler Konseyi"ni oluşturduğunu söyledi.

Hamdi, "Suriye Yerel Yönetimler Konseyi"nin ülkeye yapılan ekonomik ve insani yardımların illere adil biçimde dağıtılmasından sorumlu olacağını vurguladı. Hamdi, Suriyeli sığınmacılara gösterdiği misafirperverlik için Türkiye'ye, ekonomik yardımları dolayısıyla da Katar'a teşekkür etti.

-Güvenlik ve hukuk ofisleri açılacak-

Suriye'deki resmi binaların, müzelerin, tarihi eserlerin, arşivlerin ve petrol tesislerinin güvenliği için güvenlik ofisleri kurulacağını belirten Selahaddin Hamdi, Esed yönetiminin birçok hükümlüyü devrim sürecinde serbest bıraktığını ve ortaya ciddi bir güvenlik sorununun çıktığını hatırlattı. Hamdi ayrıca Baas rejiminin insanlığa karşı işlediği suçlar konusunda da Heysem Malih başkanlığında bir hukuk komitesi kurulduğunu söyledi.

-"Dış güçlere söz vermedik"-

"Ekonomik ve diplomatik yardımlar karşılığında Suriye muhalefeti çeşitli devletlere bağımlılık sözü verdi mi?" yönündeki soru üzerine söz alan Mustafa Yunus ise ne Doha toplantısında ne de başka bir toplantıda SMDK'nın hiçbir şekilde dış talepler karşılığında bir söz vermediğini belirterek, "Biz diktatörlükten kurtulmaya çalışırken yeni bağımlılıklara izin vermeyeceğiz. Bu, bizim kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

-"(Suriye'nin Dostları) imtihan verecek"-

"Suriye'nin Dostları" toplantıları sonrası Suriye halkına somut bir yardım yapılmadığını ifade eden bir katılımcıya cevaben söz alan Dr. Ebu Hatab da Fas'ın Marakeş kentinde yapılacak söz konusu toplantıya somut projelerle gideceklerini, bu toplantıda, "Suriye'nin Dostları" ülkelerin samimiyet imtihanı vereceğini söyledi.

SMDK yetkilisi ve Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada da "Esed yönetiminin kontrolü kaybettiği bölgelerdeki yerel yönetimlerin halka hizmet götürebilmesi ve belediye hizmetlerinin aksamaması için yerel yönetimler mekanizması tesis edileceğini" belirtti.

Hoca, Esed yönetiminin kontrolünden çıkan bölgelerde haberleşme ve basın yayın faaliyetlerinin birbirinden kopuk yürütüldüğünü, bu nedenle de SMDK çatısı altında güçlü bir Suriye medyası oluşturmak istediklerini kaydetti.

Bülent Şahin Erdeğer / AA

 

HABERE YORUM KAT