1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Muhalifler Libya’da Temsilcilik Açacak!
Muhalifler Libya’da Temsilcilik Açacak!

Muhalifler Libya’da Temsilcilik Açacak!

Suriye Ulusal Konseyi (SUK), birkaç hafta içinde Libya'nın başkenti Trablus'ta temsilcilik açmaya hazırlanıyor.

18 Nisan 2012 Çarşamba 00:52A+A-

SUK'un Libya temsilcisi Enes El Halid, yaptığı açıklamada, Libya'daki Suriye Büyükelçiliği'nin şu anda kapalı olduğunu ve yeni temsilcilik ofisinin birkaç hafta içinde açılacağını söyledi. Enes El Halid, bütün dünyadan yardım beklediklerini belirtti.

Nisan ayı başında İstanbul'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'nda Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınan Suriye Ulusal Konseyi’ni (SUK) ilk tanıyan ülkelerden biri, geçen yıl Kaddafi rejiminin devrildiği Libya olmuştu. Libya Ulusal Geçiş Konseyi de Beşşar Esad rejimine karşı mücadele eden Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu SUK'a geçen ay 100 milyon dolar yardım sözü verdi ve Suriyeli muhaliflerin Libya'da temsilcilik açabileceğini bildirdi. SUK'un Libya temsilcisi Enes El Halid, yaptığı açıklamada, Libya'daki Suriye Büyükelçiliği'nin şu anda kapalı olduğunu ve yeni temsilcilik ofisinin birkaç hafta içinde açılacağını söyledi. Temsilciliğin, kendileri için önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan El Halid, Libya'da açılacak ofisin Suriye Ulusal Konseyi'nin dünyadaki ilk diplomatik temsilciliği olacağını belirtti. Suriyeli muhalifler, şubat ayında Libya'nın başkenti Trablus'taki Suriye Büyükelçiliği'ne girerek kendi bayraklarını çekmiş, Libya da Suriye Büyükelçisi'nin Trablus'tan ayrılmasını istemişti. Suriyeli diplomatlar, protestolar eşliğinde elçiliği boşaltmıştı.

Suriye'ye savaşmaya giden kimse yok

Enes El Halid, Suriyeli muhaliflerin Esad yönetimine karşı verdiği mücadele için Libya'dan destek gördüklerini ancak daha önce söz verilen 100 milyon dolarlık yardımdan henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Libya'dan Suriye'ye savaşmak için giden hiç kimse olmadığını teyit eden El Halid, “Bizim ihtiyacımız olan şey silah ve para. Suriye halkının yüzde 65'i zaten gençlerden oluşuyor. Bizim savaşacak adamımız var” dedi. El Halid, tüm dünyadan yardım beklediklerini belirterek, “Zaten 100 milyon dolar gibi bir miktar elimize geçse en azından Suriye'deki birkaç kenti yönetimden alabiliriz” diye konuştu.

Humus’ta Daha büyük silahlar kullanılıyor

SUK Libya Temsilcisi El Halid, kendisinin de Humuslu olduğunu belirterek, özellikle Hama ve Humus gibi kentlerde ateşkes sağlanmadığını ve durumun çok kötü olduğunu ileri sürdü. İnternet üzerinden Humus'ta yaşayan kardeşi ile konuşan El Halid, yönetimin Humus'ta son günlerde saldırılarını artırdığını ve daha büyük silahlar kullandığını söyledi. Kardeşiyle görüşmesi sırasında arkadan gelen patlama seslerine dikkati çeken El Halid, “İşte duyuyorsunuz. Yönetim artık daha büyük silahlar kullanıyor, hatta hava bombardımanı düzenliyor. Birkaç saat önce de benim evimin hemen yanındaki bina vurulmuş” şeklinde konuştu. El Halid, “Bu yönetim er ya da geç gidecek ama bunun için desteğe ihtiyacımız var” dedi. Suriye'de olayların başlamasının ardından ülkeden kaçan binlerce kişinin çevre ülkelerin yanı sıra Libya'ya da geldiğini anlattı. Libya'da yaklaşık 40 bin Suriyelinin yaşadığını söyleyen El Halid, bunların yarıya yakının olaylardan kaçarak Libya'ya geldiğini ve zor şartlar altında yaşadıklarını ifade etti.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT