1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Muhalif Şii Lidere Saldırı
Muhalif Şii Lidere Saldırı

Muhalif Şii Lidere Saldırı

Irak'ta Şiiler için en önemli dini otorite olarak kabul edilen Ali Sistani'nin IŞİD ve silahlı aşiretlere karşı cihat fetvası vermesini eleştiren Şii din adamı Seyyid Sarhi Haseni'nin başında bulunduğu merkezlere Irak ordusu baskın düzenledi.

02 Temmuz 2014 Çarşamba 12:17A+A-

Kerbela ve Divaniye'deki merkezlere Irak ordusunun düzenlediği saldırılarda onlarca kişi yaralandı. 

Al Jazeera’ye konuşan kaynaklar, Haseni’nin fetvayı reddetmesinin ardından Irak güvenlik güçlerinin Kerbela ve Divaniye’de kendisine ait merkezlere baskın düzenlediğini bildirdi.

1964 Kazımiye’de doğan Haseni Bağdat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi mezunu.

Baas Partisi karşıtı faaliyetleriyle tanınan ve1999 yılında bir suikast sonucu öldürülen Muhammed Sadık Sadr’ın talebelerinden. 

Kerbela’da Üniversite Öğretim Görevlisi Selam Kitab, Sarhi Haseni’nin taraftarlarıyla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

Kitab, Aljazeera’ye telefonda yaptığı açıklamada bütün kentlerdeki aşiretleri hükümete karşı harekete geçmeye çağırdı.

Şii din adamının medya merkezi Facebook hesabından, güvenlik güçlerinin salı günü akşamı saat 21:00'de Kerbela’daki merkezlerine saldırdığını bildirdi.

IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından ilk defa Irak güvenlik güçleriyle bir Şii grup çatıştı.

Irak’ta IŞİD’in Musul başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirmesinin ardından Ayetullah Ali Sistani, Şiileri silah başına çağıran bir fetva yayınladı. Fetvanın ardından birçok kişi gönüllü olarak orduya yazıldı. Irak Televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti. 

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT