1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhalefetten Esed Sonrası Dönem İçin Çözüm Önerisi
Muhalefetten Esed Sonrası Dönem İçin Çözüm Önerisi

Muhalefetten Esed Sonrası Dönem İçin Çözüm Önerisi

Suriye Muhalafet Heyeti, Cenevre'de, Esed sonarsı dönem için çözüm önerisi sundu.

12 Şubat 2014 Çarşamba 18:53A+A-

Suriye Muhalefeti BM gözetiminde topyekün ateşkesi  sağlayacak ve iç savaşın her iki tarafındaki yabancı savaşçıları ülke dışarısına çıkaracak bir geçiş hükümeti çağrısında bulundu.

Reuters Haber Ajansı’nın ulaştığı belge arabulucu Lahdar Brahimi ve Cenevrede’ki  Rejim heyetine sunuldu.

Belge’de Beşşar Esed’in kaderine değinilmezken, muhalifler süreçte herhangi bir rolünün olmayacağını açık kılmak için planda Beşşar Esed’in görmezden gelindiğini belirtti.

5 sayfalık planda “Geçiş Hükümeti ,BM gözlemcilerinin gözetiminde şiddeti sonlandıracak, sivilleri koruyacak ve ülkeyi istikrara kavuşturacak gerekli düzenlemeleri ivedilikle yaparak  topyekün ateşkesi sağlayacak ve denetleyecektir” ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca planda bütün taraflara “askerlerin çekilmesi silahlı grupların silah bırakması, mensuplarının terhisi veya orduya ya da sivil memuriyete alınmasını içeren şiddete son verme kararında Geçiş Hükümeti ile ortaklaşa çalışma” çağrısı yapılıyor.

Şam Delegasyonu teklife henüz bir cevap vermezken, Muhaliflerin sözcüsü Luay Safi muhabirlere “Bu hususta herhangi bir cevap almış değiliz... umuyorum ki olumlu bir cevap gelecektir.” Açıklamasında bulundu.

Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT