1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Müezzinleri Dövmek Serbest mi?
Müezzinleri Dövmek Serbest mi?

Müezzinleri Dövmek Serbest mi?

Darbe girişimi sırasında sela okuduğu için saldırıya uğrayan İzmir’in Narlıdere ilçesindeki Kutlu Yalvaç Camii Müezzini Mehmet Kuzgun’a saldıranların serbest bırakılması tepkiye neden oldu.

04 Ekim 2016 Salı 08:53A+A-

Darbe kalkışması sırasında Türkiye genelinde sala okuyan 60'tan fazla imam- müezzin saldırıya uğradı. İzmir'in Narlıdere ilçesindeki Kutlu Yalvaç Camii Müezzini Mehmet Kuzgun'a saldıran CHPli Urla Belediye Meclis Üyesi Lütfi Özbey'in oğlu Hasan Özbey başta olmak üzere pek çok saldırganın serbest bırakılması, toplumda büyük tepki çekti. Vatandaşlar saldırganların hem kamu görevlisini darp ettikleri ve görevini yapmaktan alıkoydukları için hem de darbeye destek vermekten cezalandırılmasını istiyor. Şortlu bir kadına tekme atan ve tutuklanan kişiyi köpürten medyanın imam ve müezzinleri görmemesi çifte standart olarak değerlediriliyor.

HEM MÜEZZİNE HEM CAMİYE SALDIRI

İzmir Narlıdere'de kamera görüntülerine de yansıyan saldırıda biri erkek 3 kişi cami önüne gelerek sela okuyan cami müezzini Mehmet Kuzgun'la tartışmaya başlıyor. Gelen kişilerden elinde taş olan bir kadın, cami girişindeki camı kırıyor. Daha sonra müezzin Kuzgun'a saldıyor. Bu sırada araya bir erkek giriyor. Tekrar müezzine saldıran bu kişilerden kadın olanının, müezzine saati işaret ettiği dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca olay gecesi, yine aynı kadın elindeki bir cisimle caminin giriş kapısının camlarını da kırıyor. Camiye ve müezzine saldırdıkları sabit olan CHP'liler, duruşmada FETÖ karşıtı olduklarını belirterek, işgal girişimine direndiklerini iddia etti.

İMAMI TEKMELERLE DÖVDÜLER

15 Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi Bursa'nın Orhangazi ilçesinde bulunan Çentik Camii İmamı Nurdoğan Akın da darp edildi. Camiye giderken önce yolu kesilen Akın, arkasından ise ağza alınmayacak hakaretlere maruz kaldı. Yaşadığı korkunç dakikaları Yeni Şafak'a anlatan İmam Akın, “Bursa'da merkezi sistem sayesinde sala okunuyordu. Ben darbe girişimini duyar duymaz her ihtimale karşı camiye gitmek üzere yola koyuldum. Bir grup yolumu kesti ağır hakaretler işittim. Cami cemaatinden bazı kişiler araya girdi. Daha sonra saldırganlar pencereden camiye girerek şarteli kapattı. Sistem kapanınca sala okunamadı. Ben de sala okuyabilmek için camiye girdim. Yine küfür ettiler, yumrukladılar yere düştüm bu kez de tekmelediler” diye anlattı. Olay gecesi kendisine saldıran grubun yaklaşık 15 kişi olduğunu söyleyen İmam Akın, “Ben ilk etapta 4 kişiden şikayetçi oldum ama saldırganlar 15 kişilik gruptu” dedi. Saldırganların 20 gün tutuklu kaldığını söyleyen Akın, bu kişilerin daha sonra serbest bırakıldığını aktardı.

CEZA CAYDIRICI OLACAKTIR

İzmir'de bir müezzini darp eden şahısların serbest bırakılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen olayı üzüntüyle karşılayan Çentik Camisi İmamı Nurdoğan Akın, “Bir devlet görevlisinin, görevini yapmak isterken darp edilip hakarete maruz kalması yanlış ve cezalandırılmalı. Bu kişilerin rahatça dolaşması bu olayların yeniden yaşanmasına zemin hazırlıyor. Bu kişilerin cezalandırılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

ASKERLER KADAR KABAHATLİLER

Darbe gecesi Çapa'daki Mihrişah Hacı Kadın Cami İmamı Adem Tunoğlu da, bir kişinin palalı saldırısına uğradı. Saldırganlar İmam Adem Tunoğlu ve yanındaki polisi yaraladı. İki kişiyi birden öldürmeye teşebbüs eden saldırganın halen tutuklu bulunduğunu anlatan Tunoğlu, “İlerleyen günlerde davamız görülecek, bu kişinin hakkıyla cezalandırılmasını istiyorum” dedi. Tunoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Eline topu tüfeği alanların kabahati ne kadar büyükse, onların temsilciliğini yapanlar o kadar kabahatli. Bunların elinde top tüfek olsaydı demek ki daha beteri olacaktı. Bu kişiler cezalandırılmalı, cezalar caydırıcı olmalı ki, bir daha böyle Bir şey yapmaya cesaret edilmemeli."

Görmez: Özür dileyecekler

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında camilerde sela okurken saldırıya uğrayan imam ve müezzinleri " Sela gazisi" olarak nitelendirdi. Görmez ayrıca görevlilere, davacı oldukları kişilere mahkeme önünde af ve özür çağrısında bulunmalarını tavsiye ederek, “Ben sizin yerinizde olsam şöyle söylerim, 'Bir şartla affederim' derim. Bir, özür dileyecek. Kimden, bu milletten özür dileyecek. İki, Diyanet İşleri Teşkilatından özür dileyecek. Üç, af dileyecek. Rabbimizden af dileyecek. Salatu selam Resul-u Ekrem Aleyhisselam'a yönelik bir çağrıdır. Efendimizden özür dileyecek.” ifadesini kullandı. Görmez, görevlilerin şikayetlerini titizlikle inceleneceğini belirterek, Başkanlığın dava sürecine hukuki destek vereceğini açıkladı.

Darp edilen sela gazileri

15 Temmuz Gecesi darp edilen imam ve müezzinlerin isimlerinden bazıları: Ankara Keçiören Cami İmamı İbrahim Tıpırdamaz, Bolu Göynük Hacı Mehmet Ericek Cami İmamı Metin Şener, Kırklareli Merkez Dolhan Köyü Vekil İmamı Hasan Süngü, Kırklareli Karıncak Köyü Camii İmamı Hamza Er, Kırklareli Kapaklı Köyü Camii İmamı H. Hüseyin Ayboğan, Kırklareli B. Mandıra 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Camii İmamı Kadir Altıntaş, Kırklareli Vize Merkez Camii Müezzini Murat Şahin, Kocaeli Cebeci Mahallesi Camii İmamı Mustafa Aydın, Kocaeli Teksen Mah. Düzköy Camii İmamı Hasan Ergin, Konya Kutburun Cami İmamı Ali Güleş, Kütahya Arife Adem Camii Müezzini Hüseyin Aydoğdu, Mersin Davultepe Merkez Camii İmamı Ali Koçak, Muğla Turgut Reis Akyarlar Camii İmamı Memduh Emek, Sivas Sızır Merkez Camii İmamı Mustafa Ceylan, Tekirdağ Çorlu Seyit Ali Camii İmamı Mehmet Ali Sarı, Tekirdağ Ergene Vakıflar Mahallesi Yukarı Camii İmamı Nurettin Uçar, Tekirdağ Süleymanpaşa Gazi Murat Cami İmamı Recai Hatipoğlu, Zonguldak Perşembe Beldesi Merkez Camii İmamı Reşit Bayraktar, Zonguldak Çaycuma Güzelkaya Köyü Yeşiltepe Camii İmamı Hamza Baş, Manisa Akhisar Kayalıoğlu Camii İmamı Hüseyin Dirgi, Manisa Arıgöl Aşağıkoçaklar Camii İmamı Ahmet Pala, Şanlıurfa Suruç Regaip Camii Müezzini Necmettin Demirel, Suruç İsa Yavuz Camii İmamı Ömer Yağmurlu sala okuduğu için hakarete maruz kalarak darp edildi. Ayrıca Bornova İmamı Halil Karabıyık 3 kişilik bir grup tarafından darp edildi. Yine Bornova'da Yusuf Dağ isimli İmam 15-20 kişilik bir grubun sataşmasına maruz kalırken, Urla'daki Zeytinalan Camii İmamı M. Hadi Beskisiz bir şahsın tokatlı saldırısına uğradı.

Darbeye destekten yargılansınlar

15 Temmuz gecesi FETÖ mensuplarınca başlatılan ayaklanma, vatandaşların birlik ve beraberliğiyle bastırıldı. O gece selaların vatandaşların mücadelesi üzerinde çok büyük olumlu etki bıraktı. Bazı vatandaşlar sela okuyan müezzine saldıranların birlik ve beraberliğe engel olmak istediğini belirterek bu kişilerin darbe destekçisi olarak yargılanması gerektiğini istedi.

Sosyal medyada tepki yağdı

İzmir'deki saldırganların serbest bırakılmasına sosyal medya büyük tepki gösterdi. #imamaSaldiranAlçakTutuklansin hastagiyle yüzlerce twit atan vatandaşlar, saldırganların darbeye destek vermekten yargılanmasını istedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

2 Yorum