1. HABERLER

  2. HABER

  3. Muammer Akkaş'a 'Sahte Gizli Tanık' İncelemesi
Muammer Akkaş'a 'Sahte Gizli Tanık' İncelemesi

Muammer Akkaş'a 'Sahte Gizli Tanık' İncelemesi

25 Aralık ve Ergenekon sorusturmalarının savcısı Muammer Akkaş, "sahte gizli tanık temin" suçlamasıyla karşı karşıya.

03 Aralık 2014 Çarşamba 12:33A+A-

25 Aralık ve Ergenekon sorusturmalarının savcısı Muammer Akkaş, "sahte gizli tanık temin" suçlamasıyla karşı karşıya. Soruşturma gerekçesi, Ergenekon davası sanığı Bedirhan Şinal'ın "tahliye vaadiyle, Afyon patlamasıyla ilgili gizli tanıklık önerildi" iddiası. Şinal'ın "odada vardı" dediği kâtip iddiayı reddediyor.

 

Ergenekon davası savcısı Muammer Akkaş'ın, sanık Bedirhan Şinal'i Afyon'daki cephanelik patlaması olayıyla ilgili gizli tanıklığa ikna etmeye çalıştığı iddiasi incelemeye alındı. İnceleme kararı Şinal'ın Ergenekon davasında verdiği ifadelerden çıktı. Cumhuriyet Gazetesi’ne molotof atılması olayının faili Bedirhan Şinal, Ergenekon davasındaki ifadelerini değiştirerek, suç delillerini gizlemek suçundan yargılandığı davadan beraat etti. Ancak dava şikayetçi konumundaki 25 Aralık yolsuzluk sorusturması savcısı Muammer Akkaş için yeni bir incelemenin açılmasına neden oldu.

Bedirhan Şinal, davada savcı Akkaş’ın kendisini Şubat 2013’te ifadeye çağırdığını ve gizli tanık olmasını istediğini iddia etti.

'Savcı gizli tanık olmamı istedi'

Şinal savcının kensine ‘Devlet sistemi tehlike altında, Ergenekon gizli tanıklarının kimliklerinin deşifre olduğunu biliyoruz. Şimdi kapıdaki askerlerin dikkatini çekmemek için seni cezaevine yollayacağım. Uygun bir zamanda başka bir savcıya uyuşturucu diye bir olaydan seni çağırtacağım. Ben de orada olacağım. Rahat rahat seni gizli tanık yapıp ifadeni alacağım” dediğini iddia etti.

Şinal mahkeme ifadesinde, savcının 25 askerin öldüğü Afyon’daki cephaneliğin patlaması ile ilgili gizli tanık olmasını istendiğini iddia etti.

Bedirhan Şinal, savcının gizli tanık olması için yaptığı konuşmanın şu şekilde geçtiğini iddia etti:

“Savcı Akkaş, odadaki askerleri dışarı çıkarttı. Kâtip de odadaydı. Bizi dinliyordu. ‘İlker Başbuğ, Hurşit Tolon’a talimat vermiş, Tolon da Sedat Peker’e talimat vermiş, bu eylemin hükümeti yıkma amaçlı olduğuna dair ben sana ifade hazırlayacağım. Seni bu dosyada gizli tanık yapacağız. Dosyada iki üç tane uzman çavuş var. Onların da aynı şekilde ifadesini alacağız' dedi. 

Şinal, gizli tanık olması ve istenilen ifadeyi vermesi karşılığında cezaevinden çıkarılacağı vaadinde bulunulduğunu ancak kabul etmediğini de savundu.

Odadaki kâtip iddiaları reddetti

Şinal’in bu iddiaları üzerine Savcı Akkaş’ın o tarihte katibi olan Sezgin Kalender tanık olarak dinlendi. Katip Kalender, mahkemede "Savcı Bey, Ergenekon hakkında bilgisi olup olmadığını sordu. Sanık Şinal, örgütün çok büyük olduğunu ancak bilgi vermekten çekindiğini söyledi.  Bunun üzerine Savcı Bey gizli tanık olabileceğini kendisine hatırlattı. Afyon cephaneliğinin patlaması olayı ile ilgili gizli tanık yapma teklifinde bulunmadı." şeklinde ifade verdi.

"Devletteki paralel yapı" incelemesi

Savcı Akkaş, hakkındaki iddialar ‘devletteki paralel yapı’ soruşturmaları kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca incelemeye alındı. Davanın tutunakları önümüzdeki günlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderilecek. Savcılık Bedirhan Şinal'in de 'tanık' olarak ifadesini alacak.

Aynı suçtan ikinci dava

Cumhuriyet gazetesine molotof atılması olayından tutuklu Ergenekon sanığı Bedirhan Şinal’in ifadesinin baskı ile değiştirdiği iddiaları hakkında, dava açılmıştı. Nisan 2013’te Bedirhan Şinal’in de yer aldığı sanıklar arasında bir avukat, iki infaz koruma memuru da vardı. Sanıkların ‘örgüt kurma ve ve suç delillerini yok edip gizleme ve değiştirme’ suçlarından yargılandığı dava hâlâ devam ediyor.

Al Jazeera Türk

HABERE YORUM KAT