1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORO

  4. Moro İslami Kurtuluş Cephesi Silah Bırakıyor
Moro İslami Kurtuluş Cephesi Silah Bırakıyor

Moro İslami Kurtuluş Cephesi Silah Bırakıyor

Filipinler'de yönetim ile özerk bölge kurulması konusunda anlaşan MILF, anayasa hazırlanma sürecine paralel olarak silahları da bırakıyor.

08 Nisan 2015 Çarşamba 11:50A+A-

Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF)'in silah bırakma süreci devam ediyor.

MILF ile ülke yönetimi iki yıl önce bir barış anlaşması imzalayarak yıllardır devam eden silahlı mücadeleyi bitirmiş ve Bangsamoro bölgesinde özerk bir yönetim kurma konusunda uzlaşmaya varmıştı. Anlaşmada yol haritası da belirlenerek anayasa üzerinde çalışmaya başladı.

Dünya Bülteni’nde yer alan habere göre bölgede anayasa yazımı üzerinde çalışmalar devam ederken silah ve savaşçılardan arındırma süreci de başladı. MILF'in müzakerelere katılan yöneticilerinden Prof. Meryem Coronel-Ferrer, örgütün silahsızlanma konusunda üzerine düşeni yaptığını belirterek bu konuda anayasada ayrıca bir düzenlemeye gerek olmadığını söyledi.

Anlaşma gereği MILF'in silahlı kanadı Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri feshedilecek ve bölgede Filipinler merkezi yönetimi ile ortak bir polis gücü oluşturulacak. Coronel-Ferrer, ağır silahların teslim edileceğini ancak ellerindeki küçük ateşli silahların yasal hale getirilebileceğini kaydetti. MILF yöneticisi bunun için özel bir kanuna da gerek olmadığını savundu. 

Yetkililer, müzakerelerin anayasa üzerindeki son rötuşların yapılması ile bitirileceğini ve anayasanın ülke lideri Benigno Aquino'nun onayına sunulacağını belirtiyor. Bundan sonra ise Mindanao özerk bölgesi oluşturulacak ve buraya katılmak isteyen bölgelerde de referandum yapılabilecek.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum