1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Moritanya'ya Çölde Aç ve Susuz Yolculuk
Moritanyaya Çölde Aç ve Susuz Yolculuk

Moritanya'ya Çölde Aç ve Susuz Yolculuk

Fransız uçaklarının bombaladığı tarihi Timbuktu kentinden kaçan Malili aileler, ortalama 1 haftada Moritanya sınırına ulaşıyorlar. Çöldeki aç ve susuz yolculuğu, AA ekibi görüntüledi.

03 Şubat 2013 Pazar 18:54A+A-

Fransa'nın hava ve kara işgali ile kuzeydeki direnişçilere yönelik başlattığı saldırıların ardından Mali'nin kuzeyine en yakın bölgeye giden AA ekibi, Mali'den kaçan sığınmacıları görüntüledi.

Ana yollarda güvenlik sorununun olması nedeniyle tali yollardan gelen Malililer, ortalama bir hafta yolculuk yapıyor. Çöl şartlarında yolculuk yapan insanlar, yolda açlık ve susuzluk sıkıntısıyla yüz yüze kalmaları nedeniyle de sınıra bitkin bir şekilde ulaşıyor.

Uzun yolculuğun çocuk ve yaşlıları bitkin düşürdüğü ve çeşitli hastalıklara yakalanmalarına neden olduğu gözlenirken, yol boyunca hayatını kaybedenlerin olduğu da ifade ediliyor. Zorlu yolculuk sırasında birçok hastalığa yakalanan Malililer, Moritanya sınırında bulunan kamplarda tedavi edilmeye çalışılıyor.

Günde 600 Sığınmacı Geliyor

Günün farklı zamanlarında öncü kamplara ulaşan Malili sığınmacıların sayısı 60 bini aşarken, Moritanya sınırına gelenlerin günlük sayısı ortalama 600 iken, zaman zaman 1400'ün üzerine çıkıyor.

AA Ekibi 36 Saatte Kuzey Sınırına Ulaştı

Moritanya'nın başkenti Novakşot'tan yola çıkan AA ekibi, çölde araçla 36 saat süren uzun bir yolculuğun ardından Mali'nin kuzeyine en yakın bölge olan Fassala'ya ulaştı.

AA Silahlı Grupların Mevzilerine Girdi

Bu arada Mali'nin kuzeyindeki direnişçilerin mevzilerine girmeyi başaran AA muhabiri, Fransız askerlerinin ve Afrika güçlerinin geçebileceğini tahmin ettikleri güzergahlara patlayıcılar yerleştiren direnişçileri görüntüledi.

Silahlı gruplardan Ensaruddin ile Tevhid ve Cihad hareketlerine mensup yüzlerce kişi, derin mağaraların da bulunduğu bölgedeki arazi şartlarından yararlanıyor. Uçaksavar silahları taşıyan direnişçiler, arabalarını, zeytin yağı sürüp üzerine kum atmak suretiyle casus uçaklarından kamufle ediyor.

Direnişçi gruplar içinde, Libya'dan, özellikle Bingazi ve Misrata kentlerinden gelen, savaş tecrübesi bulunan kişiler olduğu da gözleniyor. (AA)

FOTOĞRAFLAR

HABERE YORUM KAT

1 Yorum