1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. MİT Kaçırılan Lübnanlılar İçin Devrede
MİT Kaçırılan Lübnanlılar İçin Devrede

MİT Kaçırılan Lübnanlılar İçin Devrede

İran'dan dönerken Suriye'de kaçırılan 11 Lübnanlının MİT'in girişimleri ile birkaç gün içinde serbest kalacağı öğrenildi.

05 Mayıs 2013 Pazar 15:34A+A-

İran'a yaptıkları ziyaretten dönerken Suriye'de geçen yıl kaçırılan 11 Lübnanlıdan 9'unun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı'nın girişimleriyle birkaç gün içerisinde serbest bırakılması bekleniyor.

İran'a yaptıkları ziyaretten dönüşleri sırasında, Suriye'nin Azez kenti yakınlarında 22 Mayıs 2012 tarihinde kaçırılan 11 Lübnanlıdan 9'unun, MİT'in girişimleriyle birkaç gün içinde serbest bırakılacağı öğrenildi.

AA, Görüntülerine Ulaştı

Suriye'de kaçırılan ve yaklaşık bir yıldır rehin tutulan Lübnanlıların görüntülerine dünyada ilk kez AA ulaştı.

Görüntülerde, kaçırılan Lübnanlıların, durumları hakkında bilgi verdikleri ve neşeli oldukları görülüyor. Görüntülerde, isimlerini sırasıyla Hasan Erzune, Hac Abbas Mahmud, Hasan Hammune, Ali Turmus, Abbas Hasan Şuayb, Hac Ebu Ali Salih, Muhammed Munzir, Seyyid Ali Abbas ve Muhtar Ali Hüseyin Zegib olarak açıklayan Lübnanlılar, sağlık durumlarının ve morallerinin iyi olduğunu belirterek evlerine ve yakınlarına döneceklerinden emin olduklarını ifade etti.

Alıkonulan Lübnanlılardan Muhtar Ali Hüseyin Zegib, kendilerini kaçıran grubun serbest bırakılmaları için daha önce gündeme getirdiği talebe atıfta bulunarak, "Sesimizi güçlü bir şekilde Suriyeli devrimci kardeşlerimizin sesine katıyor ve Suriye rejiminin zindanlarında tutuklu bulunan bütün kadınların serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

Suriye'de 9 Lübnan vatandaşını elinde tutan ve ismini "Kuzey Fırtınası Tugayı" olarak açıklayan grup, alıkonulan Lübnanlıların teslim edilmesi için tutuklu Suriyeli kadınların serbest bırakılmasını şart koşmuştu.

2 Lübnanlı Türkiye'nin arabuluculuğuyla serbest bırakılmıştı

Kaçırılan şahısların serbest bırakılması için Lübnanlı üst düzey siyasi yetkililer ile Şii Yüksek Konseyi üyelerinden Eş-Şeyh Abbas Zegib'in geçen haftalarda Türkiye'den yardım talepleri olmuştu.

Ayrıca yaklaşık 1 yıldır Suriyelilerin elinde rehin olarak tutulan Lübnanlıların aileleri de Lübnan'daki Türk Hava Yolları (THY) Bürosu ile Türk Kültür Merkezi önünde Türkiye'nin bu konuda daha fazla çaba göstermesi için eylem düzenliyordu. Aileler, Türkiye'nin desteğinin sağlanması amacıyla Lübnan hükümeti nezdinde de girişimlerde bulunmuştu.

Kaçırılan Lübnanlılardan ikisi, daha önce 2012 yılının Ağustos ayında Türkiye'nin arabuluculuğuyla serbest bırakılmıştı.

MİT son olarak, çalışmak amacıyla gittiği Afganistan'da 2010 yılında Taliban tarafından kaçırılan Sertaç Dikilitaş'ın geçen ay Türkiye'ye getirilmesini sağlamıştı.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum