1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısırlı Kadınlar Darbeyle En Karanlık Dönemi Yaşıyor
Mısırlı Kadınlar Darbeyle En Karanlık Dönemi Yaşıyor

Mısırlı Kadınlar Darbeyle En Karanlık Dönemi Yaşıyor

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından geçen 5 ayda, 40 kadının güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, yaklaşık 500 kadının da gözaltına alındığı bildirildi.

30 Kasım 2013 Cumartesi 20:14A+A-

Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından geçen 5 ayda, 40 kadının güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, yaklaşık 500 kadının da gözaltına alındığı bildirildi.

"Darbe Karşıtı Kadınlar" adlı grup tarafından hazırlanan raporda, Mısır'da ülkenin yakın tarihindeki en kanlı şiddet olayları ve kitlesel cinayetlere yol açan askeri müdahalenin, ülkedeki kadınlar üzerindeki etkileri ele alındı.

"Darbe, bütün gelenekler, uluslararası normal ve sözleşmeleri ihlal ederek kadınlara karşı suç işledi. Bunlar, zaman aşımına uğramayacak, insanlığa karşı işlenen suçlardır" ifadesine yer verilen raporda, "Darbe dönemi, 25 Ocak devriminde haklarını ve onurunu elde etmek, toplumsal hayata tam olarak katılmak için meydanlara çıkan kadınlar açısından ülke tarihindeki en karanlık dönem oldu" denildi.

Darbe karşıtı kadınlar arasında ilk kaybın 19 Temmuz'da Mansura şehrindeki gösterilerde 4 kadının öldürülmesiyle başladığına işaret edilen raporda, kadınları hedef alan şiddetin, çok sayıda kadın ve çocuğun hayatını kaybettiği 4 Ağustos'taki Rabia ve Nahda meydanlarının tahliyesine kadar devam ettiği hatırlatıldı.

Rabia ve Nahda meydanlarına kanlı müdahaleyi takip eden 3 günde 250 kadının gözaltına alındığı ifade edilen raporda, 31 Ekim'de de daha sonra 14'üne ağır hapis cezaları verilen 21 kadının gözaltına alındığı kaydedildi.

Darbe yönetiminin asılsız suçlamalarla kadınları hedef aldığı belirtilen raporda, sivil toplum örgütleri ve uluslararası toplumdan, Mısırlı kadınlara yönelik baskı ve ihlalleri yerinde incelemesi istendi. Raporda ayrıca, kadınlara yönelik ihlallerin sorumlularının yargı karşısında hesap vermesi talebi de dile getirildi.

Öte yandan darbeciler halen darbenin ardından gözaltına alınanların sayısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

HABERE YORUM KAT