1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da üç günde üç siyasi tutuklu cezaevinde can verdi!
Mısır’da üç günde üç siyasi tutuklu cezaevinde can verdi!

Mısır’da üç günde üç siyasi tutuklu cezaevinde can verdi!

Mısır İnsan Hakları Ağı, ölümlerin ülkedeki kötü cezaevi koşullarının doğal bir sonucu olduğunu söylüyor.

14 Eylül 2022 Çarşamba 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Mısır İnsan Hakları Ağı, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mısır'da bu hafta üç gün içinde üç siyasi mahkûmun tıbbi ihmal ve kötü cezaevi koşulları nedeniyle öldüğünü söyledi.

Middle East Eye’ın haberine göre MİHA, hayatını kaybeden mahkumlardan Muhammed Zaki'nin (haber görselindeki şahıs) 10 Eylül'de Gamasa cezaevinde tıbbi bakım eksikliği ve kötüleşen sağlık durumu nedeniyle öldüğünü söyledi.

Zaki, İsmailiye Mahkemeleri binasının yakılmasında rol almaktan hüküm giydiği bir davayla ilgili olarak askeri mahkemenin verdiği kararla 2014'ten beri zorla hapiste tutuluyordu.

Bir diğer tutuklu, Hassan Abdullah Hassan, Wadi Al-Natroun hapishanesinde kalp krizi geçirdikten sonra pazartesi günü 63 yaşında öldü.

MİHA, üçüncü bir tutuklu Şaban Fuad'ın da Pazartesi günü Shbein Elkoum sürgün hapishanesinde tıbbi ihmal sonucu öldüğünü söyledi.

MİHA araştırmacısı Ahmed Attar, Middle East Eye'a verdiği demeçte konu ile alakalı şunları dile getiriyor: "Üç mahkûmun ölümü, minimum güvenlik ve sağlık standartlarından yoksun olan Mısır hapishaneleri ve gözaltı merkezlerindeki feci koşulların doğal bir sonucudur."

Attar, Mısır Savcılığını "cezaevleri üzerindeki gözetim görevlerini yerine getirmediği ve mahkûmlara yönelik ihlallerden sorumlu olanlar hakkında işlem başlatmadığı" için kınadı.

Acımasız koşullar

Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı'na göre, Mart 2021'de Mısır'daki toplam mahkûm sayısı 120.000'di ve tahmini 65.000 siyasi mahkûm vardı. Bunların en az 26.000'i duruşma öncesi gözaltında tutuldu.

2013’teki darbeden sonra Darbeci Sisi ülkenin modern tarihinde insan haklarına yönelik en kötü baskıyı kurmakla suçlanıyor. İnsan hakları grupları Mısırlı yetkilileri tıbbi ihmal, siyasi mahkumlara işkence ve kötü muamele politikası uygulamakla suçladı ve bu da 2013'ten bu yana yüzlerce insanın ölümüyle sonuçlandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, Mısırlı yetkilileri Tora hapishanesinde "acımasız koşullarda" tutulan 67 yaşındaki tutsağı "keyfi olarak öldürmekle" suçladı.

Muhammed Mursi’nin kendisi de tıbbi ihmal ve kötü şartlar sebebiyle duruşma esnasında kalp krizi geçirerek vefat etmişti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum