1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Tutuklulara İnsanlık Dışı Muamele
Mısır'da Tutuklulara İnsanlık Dışı Muamele

Mısır'da Tutuklulara İnsanlık Dışı Muamele

Mısır'da tutuklu yakınları, binlerce darbe karşıtının mahkum edildiği Burcu'l-Arab Hapishanesi'nde tutuklular ve ziyaretçilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını belirtiyor.

15 Aralık 2015 Salı 15:07A+A-

Mısır'da tutuklu yakınları, askeri darbenin ardından, meşru yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi başta olmak üzere binlerce darbe karşıtının mahkum edildiği Burcu'l-Arab Hapishanesi'nde tutuklular ve ziyaretçilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını belirtiyor. 

Mısır'ın İskenderiye kentinde çölün ortasındaki uzun bir koridorda her sabah yüzlerce kişi hapishanedeki yakınını görebilmek için aşağılayıcı ve bazen yarım gün boyunca devam eden güvenlik kontrolünün tamamlanmasını bekliyor.

Tutuklu yakınlarından Cihad Muhammed, "Önce yemekler, sonra getirilen eşyalar aranıyor. Bazıları, mahkum yakınlarına yönelik dakikalarca süren aramayı 'cinsel taciz' olarak tanımlıyor" dedi.

Siyasi mahkumların ziyaret sıralamasında geri planda tutulduğunu vurgulayan Muhammed, farklı suçlardan hüküm giyenlerin yakınlarına görüş sırasında öncelik tanındığını aktardı.

Mahkum ve tutuklu yakınlarının ifadelerine göre,  haklarında henüz karar verilmemiş tutuklular oldukça dar hücrelerde yirmişer kişi halinde bazen bir gün bazen de haftalarca bekletiliyor.

Adım atacak yer bulamayan bu kişiler, tuvalet ihtiyaçlarını hücrenin bir köşesine bırakılan kovayı kullanarak gideriyor. Günde yalnızca 1 kez hapishane bahçesine çıkmalarına izin verilen tutukluların bazen bu hakları dahi ellerinden alınıyor. 

Kanser olan ve ilaç alması engellenen mahkumlardan Mansur Faruk'un yakınları, Faruk'un ileri evrede kanser hastası olmasına rağmen "sağlık durumu nedeniyle tahliye edilme talebinin" reddedildiğini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT