1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Polis 2 Öğrenciyi Daha Öldürdü
Mısır'da Polis 2 Öğrenciyi Daha Öldürdü

Mısır'da Polis 2 Öğrenciyi Daha Öldürdü

Mısır’da darbenin mimarı eski Savunma Bakanı Sisi'ye karşı düzenlenen protestolarda polis 2 Ezher Üniversitesi öğrencisini daha öldürdü, onlarca kişiyi yaraladı.

31 Mart 2014 Pazartesi 12:48A+A-

“Darbe Karşıtı Öğrenciler” hareketi, öğrencilerle ilgili keyfi kararların alınmasına, üniversite yönetimi tarafından darbe karşıtı öğrencilerin üniversiteden uzaklaştırılmasına itiraz ederek üniversite kampüsünün ana kapısında protesto eylemi düzenledi.

Görgü tanıklarına göre polis, Ezher Üniversitesi kampüsünde toplanan öğrencileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve pompalı tüfek kullandı.

Rasd Haber Ajansı ise bir polis aracının öğrenciler tarafından ateşe verildiğini açıkladı.

Ezher Üniversitesi’nde de öğrencilerin katıldığı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor. Gösteriler birçok kez öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmaya dönüşüyor.

Orta Mısır’da yer alan Asyot kentinde bulunan Asyot Üniversitesi’nde ise darbe destekçisi eski bir bakanın katıldığı konferans öğrenciler tarafından engellendi. Polis üniversite kampüsüne baskın düzenledi.   

Kahire, İskenderiye, Zekazik, Feyum üniversiteleri ile Dakehliye bölgesinde bulunan Ezher Üniversitesi’nin başka bir kampüsünde öğrenciler darbe karşıtı gösteriler düzenledi. Öğrenciler gösterilerde darbe karşıtı sloganlar attı, öğrenci arkadaşlarının ölümünden sorumlu olan kişilerin yargılanmasını istedi. “Rabia işareti” yapan öğrenciler gösterilerde ölen ve gözaltına alınan arkadaşlarının posterlerini taşıdı.

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te gerçekleşen sivil destekli askeri darbe, Müslüman Kardeşler kökenli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştırmıştı.

Askeri darbe sonrası, darbeyi protesto eden yüzlerce Mursi taraftarı asker ve polis tarafından katledildi ve binlercesi tutuklandı. Darbe haftalar süren bir katliama dönüştü. Mursi ise hapse atıldı, hakkında davalar açıldı. Mısır hükümeti Mursi’nin bağlı olduğu Müslüman Kardeşler hareketini ise 'terör örgütü' ilan etti.

27 Mart Perşembe günü istifasını Başbakan’a sunan darbenin mimarı Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi, cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen açıkladı. Kararın ardından binlerce Mısırlı Sisi’nin adaylığını protesto için sokaklara döküldü.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT