1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Öğrenci Gösterileri Sürüyor
Mısır'da Öğrenci Gösterileri Sürüyor

Mısır'da Öğrenci Gösterileri Sürüyor

Mısır'da birçok üniversitede darbe karşıtı gösteri düzenlendi. Kahire Üniversitesindeki gösteride 15 kişi yaralandı.

12 Aralık 2013 Perşembe 10:33A+A-

Mısır'da darbe karşıtı öğrenciler, birçok üniversitede tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Kahire Üniversitesi önünde başlayan gösterilerde öğrenciler, askerin yönetimden çekilmesini ve tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Polisin öğrencileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanması sonucunda 15 kişinin yaralandığı ve 150'den fazla kişinin boğulma tehlikesi geçirdiği belirtildi.

Ezher Üniversitesi Yerleşkesinde gösteri düzenleyen öğrenciler de polisin Ezher Üniversitesi yurduna baskın düzenlemesini kınayarak, arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti. Gösteride bazı öğrenciler gözaltına alındı.

Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de 28 Kasım'da darbe karşıtı gösteri yaparken polis tarafından arkadaşları Muhammed Rıza'nın öldürülmesini ve ülkedeki askeri darbeyi protesto etti.

Öte yandan Aynu'ş Şems, İskenderiye, Nil Deltası'ndaki Menufiye, Minye ilindeki Minye ve Feyyum üniversitelerinde de öğrenciler polisin Ezher Üniversitesi yurduna müdahalesini protesto etti. Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği gösterilerde çok sayıda öğrenci boğulma tehlikesi geçirdi.

Mısır'ın çeşitli kentlerindeki üniversiteler, 2013-2014 eğitim öğretim döneminin başladığı 21 Eylül'den bu yana, zaman zaman güvenlik güçleriyle öğrenciler arasında çatışmaya varan gerginliklerin yaşandığı darbe karşıtı gösterilere sahne oluyor.

Ezher Üniversitesi'nde gösteri yapan öğrencilere 9 Aralık Pazartesi günü polis müdahale etmiş, olayda 2 öğrencinin öldüğü, 200'e yakın kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Önceki gün de devam eden gösterilere yine müdahale edilmişti. Dün de Ezher Üniversitesi öğrenci yurduna polisin baskın düzenlediği ve çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Mısır'da Akademisyenlerden Kınama

Mısır'da, Kahire Amerikan Üniversitesi'nin 30 öğretim üyesi, ülkede "üniversitelerin bağımsızlığına yönelik yapılan ihlalleri" kınadı.

Açıklamada imzası bulunan Prof. Dr. Rabab el-Mehdi, "Herhangi bir üniversitenin bağımsızlığının ihlal edilmesi, bütün üniversitelerin bağımsızlığının, vatandaşların haklarının ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT