1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Kanlı Darbenin İkinci Yılı
Mısır'da Kanlı Darbenin İkinci Yılı

Mısır'da Kanlı Darbenin İkinci Yılı

Mısır'da Sisi komutasındaki ordunun ülkenin seçilen ilk Cumhurbaşkanına darbe yaparak görevinden alalı bugün tam iki yıl oldu.

03 Temmuz 2015 Cuma 17:59A+A-

Tunus'ta başlayan devrim, Mısır'da 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlandı. Ancak Mübarek'in ülkedeki kemikleşmiş kadrosu devrimin gerçekleşmesinden rahatsız olarak, bir yıl içinde seçimle Cumhurbaşkanı olan ilk isim Muhammed Mursi'ye darbe yaptı. Darbe, Abdulfettah es-Sisi komutasındaki Mısır ordusunun eliyle gerçekleşirken, Mısır darbe sonrası kanlı ve karanlık bir sürece girdi. Darbenin gerçekleşmesinden bu yana tam iki yıl geçti. Başta Mısır olmak üzere tüm dünyada hala darbe karşıtı gösteriler devam ederken, Sisi ve darbeci zihniyet kulaklarını tıkamış durumda.

Askeri konseyden Mursi'ye "100 gün" baskısı

İktidarının daha ilk günlerinde yine iş başında olan Yüksek Askeri Konsey, Mursi'ye 100 gün projesini dayattı. Konsey, bu proje ile Mursi'nin ülkenin içinde bulunduğu güvenlik, temizlik, trafik, yakıt sorunlarını 100 gün içerisinde çözmesi gerektiğini söyledi.

Darbe "geliyorum" dedi

Mursi, yönetimi ele almasıyla birlikte siyasi hayatı yargı ve bürokrasinin dışına çıkarmayı hedefledi. Bu çabası yüzünden görevinin ilk yılından itibaren Mursi'ye karşı itibarsızlaştırma çalışmaları başlatıldı. Tahrir Meydanı Mursi'yi istemeyen bazı grupların gösterilerine sahne oldu.

2013 yılında Mursi'ye karşı alınan tavır daha da keskinleşti. Mübarek'in devrilme sürecine ev sahipliği yapan Tahrir Meydanı bu kez Nisan 2013'de Mursi karşıtlarının gösteri alanı oldu. 30 Haziran 2013 tarihindeki muhaliflerin kitlesel protestoları darbeye ulaşan yolun son adımı oldu.

Ümitlere darbe

1 Temmuz 2013'de Mısır ordusu, 48 saat içerisinde ülkedeki siyasi krizin çözümlenmesi gerektiğini aksi takdirde yönetime el koyacaklarını ilan etti. Mursi bu uyarının ardından tarihe geçen o konuşmasını yaptı.

3 Temmuz günü daha önce bizzat Mursi tarafından atanan Mısır Genel Kurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi beraberinde askeri yetkililer, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kıpti Patriği Tavadros, ile Selefi Nur Partisi temsilcisi Muahmmaed Abdulaziz ve Muhammed Baradey, Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'nin düşürüldüğünü açıkladı.

25 Ocak 2011 günü büyük ümitlerle başlanan dönüşüm süreci 3 Temmuz 2013 günü gerçekleştirilen askeri darbe ile sona erdi. Darbe beraberinde, Mursi ve Müslüman Kardeşler yöneticilerine önce seyahat yasağı, daha sonra ise yargılanarak idam ve müebbet hapis cezaları getirdi.

Binlerce sivil canlı yayında katledildi

Askerin yönetime el koymasının ardından bazı televizyon kanallarının yayını durdurulsa da dünya Rabia meydanına inen binlerce sivilin katledilmesini canlı yayında izledi. Orduya bağlı birlikler, çeşitli yerlere düzenlediği operasyonlarda binlerce kişiyi gözaltına aldı, binlerce kişiyi katletti. Keskin nişancılar, tetikçiler ve baltacılar tarafından yapılan saldırılarda binden fazla barışçıl gösterici hayatını kaybetti. Rakam tam olarak net olmasa da Rabia Meydanı'nda 3 binden fazla sivilin katledildiği ifade ediliyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT