1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da İsrail'i Boykot Kampanyası
Mısır'da İsrail'i Boykot Kampanyası

Mısır'da İsrail'i Boykot Kampanyası

İsrail'in Bahr el-Bakar ilkokuluna düzenlediği hava saldırısının 45'inci yıl dönümü münasebetiyle Mısırlı birçok siyasi parti ve STK uluslararası boykot kampanyasına katıldı.

21 Nisan 2015 Salı 14:03A+A-

Mısırlı birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu (STK) İsrail'e karşı "Uluslararası Boykot Tecrit ve Yaptırım Hareketi"ne (BDS-Movement) katıldığını açıkladı.

Kahire'deki Gazeteciler Sendikası'nda düzenlenen basın toplantısında, birçok siyasi parti ve STK'nın, İsrail'in Mısır'daki Bahr el-Bakar İlkokuluna düzenlediği hava saldırısının 45'inci yıl dönümü münasebetiyle BDS-Mısır adı altında uluslararası boykot kampanyasına katıldığı belirtildi.

Basın toplantısında, "Kuşaktan kuşağa seni düşman bileceğiz ey İsrail" ve "Ey Filistin... Ey Filistin... Kanın kanım... Dinin dinimdir" şeklinde slogan atıldı.

Sembol, Mısırlı asker Süleyman Hatır

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Heysem Muhammedeyn, kampanyanın İsrail'le mücadelede Mısır halkının çabalarının bir uzantısı olduğunu söyledi.

Muhammedeyn, "Kampanya Mısırlı asker Süleyman Hatır'ı kentine sembol olarak seçti. İsrail'in uluslararası boykotu 'düşman kampanya' olarak sınıflandırması nedeniyle BDS'nin hedefine ulaştığını görüyoruz" dedi.

Mısır'da İsrail uzantılı bazı şirketlerin olduğunu vurgulayan Muhammedeyn, BDS-Mısır'ın büyük bir boykot hareketiyle bu şirketlerin ülkeden çıkması için baskı oluşturacağını kaydetti.

İsrail-Mısır sınırında vazifesini icra eden Mısırlı asker Süleyman Hatır, 5 Ekim 1985'te ülkeye sızan 7 İsrailli askerini öldürmüş veya yaralamıştı. Olayın ardından Mısır tarafından askeri mahkemede yargılanan Hatır, hapishanede hayatını kaybetmişti. Hatır'ın Bahr el-Bakar katliamını da gördüğü ifade ediliyor.

BDS kurucu üyesi Rami Şaat, Mısır halkının birçok ülkenin yer aldığı bu kampanyaya, Filistin'le dayanışmanın bir göstergesi olarak katıldığını belirtti.

İsrail'e uluslararası destek

Dustur (Anayasa) Partisi Sözcüsü Halid Davud, "Birçok uluslararası şirket İsrail'e, ekonomik ve askeri destek veriyor. Bu şirketler kesinlikle boykot edilmeli" görüşünü dile getirdi.

Sosyalist Halk Koalisyonu Partisi yöneticilerinden Azze Matar, BDS'nin 2005 yılında başladığını ve zamanla uluslararası topluma yayıldığını anlattı.

Matar, dünya çapında STK'ları, öğrenci derneklerini ve partileri boykot kampanyasına katılmaya davet ederek, bazı ülkelerin uğrayacakları maddi zararı göze alarak, kamu şirketlerinin İsrail'deki merkezlerinin kapatılmasını istediğini dile getirdi.

Azze Matar, BDS-Mısır'ın ülkede İsrail'le çalışan tüm resmi ve özel oluşumların irtibatlarını kesmesini ve bunun tüm alanlarda uygulanmasını hedeflediğine değindi.

İsrail hava kuvvetlerinin 8 Nisan 1970'te Eş-Şarkiyye ilinin merkezi El-Hüseyniyye'deki Bahr el-Bakar İlkokuluna düzenlediği hava saldırısında 30 öğrenci hayatını kaybetmiş, 50 kişi yaralanmıştı. Söz konusu olaydan yaklaşık 2 ay önce de İsrail Mısır'daki bir fabrikayı vurmuş ve 89 işçi hayatını kaybetmişti.

BDS-Mısır'a katılan partiler ve STK'lar arasında, Halk Akımı, 6 Nisan Hareketi, Mısır Bağımsız Öğrenci Birliği, Mısır Sosyal Demokrat Partisi, Meydanların Sesi Öğrenci Hareketi, Anayasa Partisi, Güçlü Mısır Partisi, Devrimci Sosyalist Hareket yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT