1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da İslamcılar Yüzde 70 Oy Aldı
Mısırda İslamcılar Yüzde 70 Oy Aldı

Mısır'da İslamcılar Yüzde 70 Oy Aldı

Mısır'da seçimler sonuçlandı. İhvan'ın desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 46 oy ile en yüksek oyu aldı.

14 Ocak 2012 Cumartesi 16:19A+A-

 Mısır'da seçim maratonu İslamcı partilerin ezici üstünlüğüyle sona erdi. İhvan ve Selefilerin desteklediği iki parti toplamda yüzde 70’e yakın oy aldı.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Yargıç Abdulmuiz İbrahim, başkent Kahire'de bir basın toplantısı düzenleyerek üç aşamalı parlamento seçimlerinin sonuçlarını açıkladı.

Seçimlerin galibi yüzde 46 oy oranı ile Müslüman Kardeşler (İhvan) Hareketi'nin siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi oldu. Parti bu sonuçla mecliste 232 sandalye kazandı.

Selefilerin partisi Nur ise yüzde 23 ile ikinci sırada yer aldı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, konuşmasında seçimlerden önce ülkede yaşanan şiddet olaylarına da değindi. Başkan Abdulmuiz İbrahim, Mısır'da seçimin engellenmesi için ülke içindeki bazı gruplara dış destek sağlandığının belirlendiğini ve bu konuda soruşturma başlatıldığını belirtti.

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra ülkeyi yönetme görevini üstlenen ordunun, Haziran'ın sonuna kadar yönetimde kalması bekleniyor.

Baradey Adaylıktan Vazgeçti

Öte yandan liberal duruşuyla bilinen Muhammed El Baradey, cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylıktan vazgeçti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Baradey, yaptığı açıklamada, Mısır ordusunun ülkeyi demokrasi yoluna sokmakta gösterdiği başarısızlığı protesto etmek için cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini kaydetti.

Ancak, kararda liberallerin seçimde hüsran yaşamasının etkili olduğu ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum